Regering Bulgarije vertrekt na kritiek van partijcongres

SOFIA, 2 febr. - De door communisten overheerste regering van Bulgarije is gisteravond afgetreden. Dit gebeurde volgens Radio Sofia wegens de kritiek die deze week tijdens het buitengewone congres van de communistische partij op de regering, geleid door premier Georgi Atanassov, was geuit. De partij heeft vanmiddag een nieuwe leider gekozen: de hervormingsgezinde Alexander Lilov (56). Hij volgt Petar Mladenov op, die in november de afgezette leider Todor Zjivkov verving. Mladenov blijft aan als president van Bulgarije. Lilov vormde samen met Mladenov en Loekanov de zogenoemde 'heilige drie-eenheid' die het roer in de partij overnam na de val van Zjivkov.

Het partijcongres, dat naar verwachting vandaag eindigt, was vanmorgen na een nachtelijke maratonzitting nog bezig met de verkiezing van een nieuwe partijleiding. In plaats van het Centraal Comite, waarin driehonderd leden zitting hadden, zal een 'opperste partijraad' van 131 leden worden gekozen. Dit nieuwe lichaam kiest een voorzitter, die als partijleider zal functioneren. De afgetreden premier Atanassov krijgt geen plaats in deze partijraad.

Mladenov, die in Amerika een ingrijpende hartoperatie heeft ondergaan, zou zich willen richten op zijn tweede hoge functie, die van staatshoofd. Dat is conform de gisteren aangenomen nieuwe statuten van de Bulgaarse communistische partij, die van een scheiding van partij- en staatsfuncties uitgaan.

    • W. H. Weenink