Puma binnen een jaar weer van de hand

ROTTERDAM, 2 febr. - Puma, het noodlijdende Westduitse bedrijf in sportartikelen, is in minder dan een jaar in handen gekomen van weer een nieuwe eigenaar. Het Zweedse concern Aritmos heeft 49 procent van de aandelen gekocht van het Zwitserse Cosa Liebermann Holding die is gevestigd in Hong Kong. Aritmos betaalde 55 miljoen dollar en heeft een optie op de gehele overneming van Puma.

Door deze transactie wordt Aritmos de vierde onderneming in de wereld op het gebied van sportschoenen en sportkleding met een jaarlijkse omzet van 5,5 miljard Zweedse kroon.

Als Aritmos zijn optie effectueert, krijgt het 72 procent van de aandelen Puma in handen. De overige aandelen worden verhandeld op de Westduitse beurs als preferente aandelen en worden niet beinvloed door de transactie.

Deze aandelen werden in de zomer van 1986 uitgegeven en de koers steeg tot 1.500 D-mark voordat de verkopen van Puma in de Verenigde Staten instortten en de onderneming in de rode cijfers terechtkwam.

Armin Dassler die het bedrijf samen met zijn broer Gerd bezat is al afgetreden als topman wegens slechte gezondheid. Hun vader, Rudolf Dassler, heeft het bedrijf gesticht na ruzie met zijn broer Adi, oprichter van Adidas, de grote concurrent van Puma.

Bijna een jaar geleden verkocht Puma zijn activiteiten in de Verenigde Staten aan de managers daar die ze herdoopten in Sports Enterprises. Aritmos heeft ook dat bedrijf gekocht. Zodoende wordt het in staat gesteld Puma-produkten in de VS te verkopen via zijn eigen dochter Treton/Etonic. Dat meldt vandaag de Financial Times.

Aritmos was voor 1981 actief in de voedingsindustrie en financiele management-operaties. Pas met de aankoop van Tretorn uit Helsingborg, gespecialiseerd in tennisschoenen en -ballen, werd het actief in de sportwereld.