Pakistan zet conflict Kashmir op scherp

NEW DELHI, 2 febr. - Pakistan is vastbesloten India onder druk te blijven zetten in de kwestie Kashmir en wil daarmee zelfs het proces van normalisering, dat vorig jaar door de Pakistaanse premier Benazir Bhutto en haar toenmalige ambtgenoot Rajiv Gandhi in gang werd gezet, riskeren.

De regering in Islamabad zowel als de oppositiepartijen, religieuze groepen en culturele organisaties bereiden een 'Kashmir week' voor, die zondag begint met een gezamenlijke bijeenkomst van het parlement. Het is de eerste keer dat Bhutto de twee kamers bijeenroept en het herbergt een zeker risico in zich aangezien haar regering in dat geval sterk in de minderheid is. De oppositie zou de vertrouwenskwestie kunnen stellen. Door de kwestie Kashmir op een nationaal niveau te brengen lijkt Bhutto er evenwel van uit te gaan dat ze het vertrouwen van het parlement zal behouden. Maar de regering zal zich dan moeten bewijzen door een hard standpunt in te nemen ten aanzien van India en zet de broze nieuwe contacten met New Delhi daarmee op de tocht.

Aanstaande maandag heet 'Kashmir Day' in Pakistan en betekent een vrije dag voor iedereen. In het hele land worden betogingen georganiseerd voor Kashmir. In het Indiase deel van Kashmir (Jammu en Kashmir) is het al twee weken onrustig. Moslimactivisten streven er naar onafhankelijkheid. De Pakistaanse pers, die gewoonlijk zeer kritisch is ten aanzien van de regering, steunt in meerderheid het standpunt van de minister van buitenlandse zaken Yaqub Khan, die de onrust in India's Kashmir ziet als het begin van de strijd voor onafhankelijkheid. De Engelstalige 'The Nation' noemt het 'een historische plicht voor Pakistan solidariteit met de vrijheidsstrijders van Kashmir tot uiting te brengen en de Indiase dubbelhartigheid aan de kaak te stellen'. De situatie in Kashmir was gisteren gespannen, maar er deden zich geen grote incidenten voor.

    • Bernard Imhasly