Organisatie Davis Cup-duel reduceert entreegeld

BREMEN, 2 febr. - Al tijdens de Davis-Cupfinale tussen de Bondsrepubliek en Zweden anderhalve maand geleden in Stuttgart waren in Bremen de toegangskaarten voor het eerste duel uit het landen-tennistoernooi in het seizoen 1990 grotendeels uitverkocht.

De wedstrijd tussen West-Duitsland en Nederland, waarvoor vanmiddag tussen Carl-Uwe Steeb en Michiel Schapers het eerste duel is afgewerkt, leek opnieuw af te stevenen op een zowel sportief als commercieel succes, ware het niet dat Boris Becker vorige week uit Australie liet weten zijn persoonlijke beslommeringen boven het landsbelang te stellen en daarom verkoos de eerste ronde uit de wereldgroep via de televisie te volgen.

Het is tekenend voor de instelling van het Duitse publiek dat de organisatie in de Stadthalle van Bremen de afgelopen dagen woedende telefoontjes kreeg te verwerken naar aanleiding van het afzeggen van de nummer twee van de wereld. Het publiek voelde zich bekocht en legde argumenten als zou de ontmoeting tussen West-Duitsland en Nederland nu aan spanning alleen maar winnen, nijdig naast zich neer. Daarop besloot de organisatie gisteren de nog onverkochte drie dagen-kaarten van 450 mark maar als dagkaart van de hand te doen om alle 6.400 zitplaatsen toch nog aan de man te brengen.

Uithangbord

Het onderstreept nog eens dat tennis in West-Duitsland tot een zaak van nationaal belang is uitgegroeid, waarbij niet zozeer de aantrekkelijkheid van het spel als wel de chauvinistische succesgevoelens centraal staan. En daarin vervult Boris Becker een cruciale rol. Criticasters lieten de afgelopen dagen dan ook doorschemeren dat het terugtrekken van het nationale uithangbord gevolgen zou kunnen hebben voor het Westduitse tennis, dat langzamerhand een centrale rol in Europa voor zich heeft opgeeist. Zo besloot de spelersvakbond ATP vorig jaar de traditionele Masters tussen de beste acht tennissers van de wereld eind 1990 in Stuttgart te situeren in plaats van in New York. Terwijl van de 42 Europese Grand Prix-evenementen de Bondsrepubliek er dit jaar maar liefst zes herbergt, koos de eigenzinnige ITF-president Philippe Chatrier voor zijn Grand-Slamcup Munchen als locatie.

Tegen die achtergrond stond Niki Pilic, captain van de Westduitse Davis-Cupploeg, de afgelopen dagen bij het indelen van zijn team dan ook voor een lastige opgave. Uiteindelijk koos hij naast Steeb voor een zekere routine in het enkelspel in de persoon van Eric Jelen die weliswaar bij de finale in december vorig jaar in het dubbelspel de zwakke schakel vormde naast Boris Becker, maar met tien Davis-Cupwedstrijden in de afgelopen vijf jaar - met daarin onder andere een verrassende overwinning op Tim Mayotte - meer ervaring inbrengt dat Michael Stich. Steeb en Jelen nemen de enkelspelpartijen voor hun rekening in Bremen. De 24-jarige Jelen komt morgen met Stich ook in het dubbelspel uit. Voor Pilic zijn daarmee kennelijk alle problemen uit de wereld. 'Mijn team is goed voor drie overwinningen en zoals u weet is dat goed voor plaatsing voor de tweede ronde.'

Griepaanval

Was de keuze voor aan Westduitse zijde lastig, voor de Nederlandse bondscoach Stanley Franker doemde anderhalve week geleden in het vochtige Singapore reeds een probleem op toen Paul Haarhuis op de terugreis van de open Australische kampioenschappen een griepaanval in Azie kreeg, waarvan hij nog steeds koortsige trekken op het gezicht vertoont. Waar iedereen had verwacht dat Franker naast Schapers ook Haarhuis in de enkelspelpartijen zou inzetten, moest hij op het laatste moment kiezen voor Tom Nijssen.

Het wegvallen van Boris Becker heeft Franker niet overvallen. 'In Australie was er al duidelijk onvrede binnen het Westduitse team en voor iedereen die Becker een beetje kent is het geen verrassing dat hij thans voor zijn eigen belangen heeft gekozen. Hij aast op de nummer een-positie van de wereldranglijst en dan zal je keuzes moeten maken.' Niettemin moet het wegvallen van Becker ook een teleurstelling zijn voor Nederland, dat bij het eerste optreden in de wereldgroep van het Davis-Cuptennis de wedstrijd tegen het Westduitse team op volle sterkte als een enorme uitdaging had gezien; hoewel een uitschakeling waarschijnlijk het gevolg was geweest. De preparatie van de Nederlanders bij de open Australische kampioenschappen was ronduit bedroevend. Het viertal werd in Melbourne reeds in de eerste ronde uitgeschakeld en door reeds gemaakte afspraken was er geen mogelijkheid meer voor Schapers en Nijssen om zich goed op het dubbelspel voor te bereiden. Ook Tom Nijssen zag dat gisteren bij de loting in het stadhuis van Bremen als een nadeel, maar zei niettemin de partijen vol vertrouwen tegemoet te zien. 'De verkiezing is geen echte verrassing voor me. Het spelen in een overdekte hal op supreme-court bevalt me prima en ik ben de laatste tijd uitstekend in vorm.'

Paul Haarhuis zag niet alleen de wedstrijden maar ook enkele premies aan zich voorbij gaan en merkte en passant cynisch op: 'Dan kan ik die nieuwe wasmachine ook wel vergeten.' Indeling Davis-Cupwedstrijd West-Duitsland-Nederland, eerste ronde wereldgroep: vandaag: Steeb-Schapers, Jelen-Nijssen; morgen: Jelen/Stich-Schapers/Nijssen; zondag: Steeb-Nijssen, Jelen-Schapers.

    • Bert Regeer