Opsporing verdachten via huis-aan-huisblad

AMSTERDAM, 2 febr. - Politiekorpsen maken sinds kort gebruik van advertenties in huis-aan-huisbladen om verdachten op te sporen. In de Groninger Gezinsbode plaatste de politie deze week een compositiefoto van een man die wordt verdacht van twee verkrachtingen. Ook de Utrechtse politie plaatste twee weken geleden in lokale huis-aan-huis bladen een - op beschrijvingen van de slachtoffers gebaseerde - tekening van een man die twee vrouwen met een schroevedraaier in het gezicht had gestoken.

Volgens de woordvoerder van de Utrechtse gemeentepolitie gebeurt dit alleen in geval van 'ernstige, lokale delicten', waarvan de politie herhaling vreest. Gewoonlijk riep de Utrechtse politie getuigen op via het Utrechts Nieuwsblad. Dat publiceerde de oproep in de vorm van een bericht, waarbij soms ook een signalement (compositiefoto of tekening) van de verdachte werd geplaatst. Maar het Utrechts Nieuwsblad weigert sinds kort medewerking, omdat, volgens plaatsvervangend hoofdredacteur R. van de Loo 'de redactieraad zich afvraagt of het plaatsen van compositiefoto's en tekeningen wel zin heeft.'

De redactieraad vermoedt dat ze vaak erg misleidend zijn en verwarring stichten. Voor het plaatsen van een echte foto van een verdachte is toestemming van het Openbaar Ministerie vereist. Over het publiceren van compositiefoto's en tekeningen beslist de politie zelfstandig. Het gebeurt in de regel op basis van verschillende slachtoffer- of getuige-verklaringen.

De Groningse politie ontving 40 tips 'van hoge kwaliteit' naar aanleiding van de advertentie (met compositiefoto) over de verkrachtings-zaak. Volgens woordvoerder A. van der Leur is het zo openlijk om medewerking van het publiek vragen 'de cultuur geworden'.

Het oplossen van misdrijven is niet meer een taak waaraan de politie in beslotenheid werkt, stelt Van de Leur, maar waaraan ook het publiek kan meewerken.