Nederland loot gunstig voor EK voetbal 1992

STOCKHOLM, 2 febr. - Het Nederlands elftal heeft gunstig geloot voor de voorronden van het Europees kampioenschap voetbal, waarvan de eindronden in 1992 in Zweden worden gehouden. De titelhouder is ingedeeld in groep 6 en speelt daarin tegen Portugal, Griekenland, Finland en Malta. Opvallend is dat in groep 5 de Bondsrepubliek en de DDR zijn ondergebracht.

Portugal geldt als de zwaarste tegenstander van Nederland. De Portugezen beschikken over technisch bekwame spelers, vanwie Paolo Futre de beste is. Portugal plaatste zich niet voor het wereldkampioenschap van dit jaar in Italie. De ploeg eindigde in de kwalificatiepoule achter Belgie en Tsjechoslowakije. Griekenland is geen WK-deelnemer. Het elftal werd kansloos derde in zijn poule met Roemenie en Denemarken.

Finland was tegenstander van Nederland in de WK-kwalificatieronden. Daarin verloor de ploeg van bondscoach Vakkila tweemaal. Thuis in Helsinki bracht Kieft de Finnen vlak voor tijd op de knieen. In Rotterdam won Oranje met 3-0, waardoor het team van bondscoach Libregts zich definitief plaatste voor het WK. Malta is nog bekend van de WK-kwalificaties van 1986, waarin Spanje door een 12-1 zege op de Maltezers Nederland op doelsaldo uitschakelde.

De loting in het stadhuis van Stockholm werd verricht door de secretaris generaal van de Europese voetbalunie (UEFA) Aigner, geassisteerd door de Zweedse oud-international Gunnar Nordahl. De wedstrijden in de eindronde worden tusen 10 en 26 juni in vier Zweedse steden (Stockholm, Norrkoping, Malmo en Gothenburg) gespeeld.

De Faeroer eilanden en San Marino deden vandaag voor het eerst in de geschiedenis van de Europese kampioenschappen voetbal mee aan de loting voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK. De indeling ziet er als volgt uit:

Groep 1: Spanje, Tsjechoslowakije, Frankrijk, IJsland, Albanie. Groep 2: Roemenie, Schotland, Bulgarije, Zwitserland, San Marino. Groep 3: Italie, Sovjet-Unie, Hongarije, Noorwegen, Cyprus. Groep 4: Joegoslavie, Denemarken, Oostenrijk, Noord-Ierland, Faroer. Groep 5: West-Duitsland, Belgie, Oost-Duitsland, Wales, Luxemburg. Groep 6: Nederland, Portugal, Griekenland, Finland, Malta. Groep 7: Engeland, Ierland, Polen, Turkije.