Miljardenbestelling KLM

AMSTELVEEN, 2 febr. - De KLM wil bij McDonnell Douglas tien vliegtuigen bestellen van het type MD-11 met een optie op nog eens vijf toestellen van dit type. De voorgenomen bestelling heeft een waarde van 1,3 miljard dollar, gebaseerd op het verwachte prijsniveau in 1994. Verder wil de KLM twee aanvullende Boeing 747-400 vliegtuigen aanschaffen.

De tien MD-11 vliegtuigen zullen worden afgeleverd tussen 1993 en 1995. De MD-11, waarvan het eerste exemplaar in januari van dit jaar zijn eerste vlucht maakte, is een driemotorig breedrompvliegtuig en heeft een capaciteit van circa 260 passagiers en 19 ton vracht. Met maximale lading heeft het toestel een vliegbereik van 9.500 kilometer. De KLM wil de MD-11 inzetten op intercontinentale routes met een kleiner vervoersaanbod dan de lijnen waarop de Boeing 747 dienst doet. Een woordvoerder van de KLM wilde vanmorgen niet zeggen om welke routes het gaat.

De bestelling betekent een belangrijke uitbreiding van de vervoerscapaciteit van de KLM, 'aansluitend op de groeiverwachtingen van de maatschappij voor de tweede helft van de jaren negentig', aldus de KLM. Met de voorgenomen bestelling van de twee Boeing 747-400 vliegtuigen is een bedrag gemoeid van 260 miljoen dollar. De twee Boeings zullen in 1992 worden afgeleverd. De totale KLM 747-400 vloot komt daarmee op zeventien stuks, waarvan twee vrachtvliegtuigen.