Damrak speculeert in uitgevers aandelen

Een iets lager Wall Street, een iets hoger Tokio en een redelijk vaste dollar gaven vanochtend de Amsterdamse beurs de ruimte voluit te speculeren op wat het vertrek van commissaris Langman van Wolters Kluwer voor de uitgeversaandelen betekende.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs begon vanochtend opgewekt aan een nieuwe beursronde. Daarbij voer het Damrak een eigen koers omdat een prijshoudende dollar en een iets lager Wall Street weinig invloed konden uitoefenen. De handel was rustig en de CBS-stemmingsindex opende hoger op 113,4 tegen een slot van 112,5 op donderdag.

Het geruchtencircuit rond de uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer over mogelijke fusiegesprekken miste zijn invloed niet. De koersen van de twee branchegenoten schoten in het eerste uur van de handel dan ook de lucht in. Elsevier sprong met f. 1,30 op naar f. 80,60 en concurrent Wolters vloog door naar de f. 47, een winst van f. 3,20. Handelaren wezen op het aftreden van H. Langman als commissaris van Wolters, die toentertijd tegen de toenaderingspoging van Elsevier was.

De internationals stegen eveneens. Koninklijke Olie kon de opmars van de afgelopen dagen doorzetten en noteerde vanochtend f. 1,20 hoger op f. 146. Philips, waarvan de jaarcijfers op 1 maart bekend worden gemaakt, trok flink aan met f. 0,70 op f. 44,70. Unilever mocht van de beleggers vijf dubbeltjes omhoog op f. 151,90. KLM kon zijn verlies van donderdag wegwerken en haalde zelfs winst op f. 42,80, een groei van f. 0,20. Akzo klom f. 0,40 op f. 127,20. Branchegenoot DSM volgde dat voorbeeld eveneens met een stijging van f. 0,40, en wel op een niveau van f. 114,40. De obligatiemarkt noteerde over het algemeen stijgende koersen. De angst voor rentestijging is een beetje gezakt. Op speciale beleningen was voor ongeveer f. 8 miljard ingeschreven bij een onveranderde rente van 8,3 procent.

TOKIO. Op de beurs van Tokio won het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen 443.73 punten, ofwel 1.19 procent, en sloot de week af op 37,650.15. Gisteren won de Nikkei 17.47 punten. Ongeveer 550 millioen aandelen verwisselden van eigenaar. 'Beleggers krijgen weer vertrouwen nu onzekerheden over het leiderschap in de Sovjet-Unie en de Amerikaanse rente geleidelijk minder worden, ' aldus Yu Yoshida, een analist van Yamaichi Securities Co.

NEW YORK. De koersen op Wall Street zijn gisteren nauwelijks in beweging gekomen. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen schommelde de hele dag rond het slotniveau van woensdag, toen er een winst was van 47 punten. Het koersgemiddelde daalde uiteindelijk met 4,27 punten tot 2.586,27. De omzet was met 151 miljoen aandelen een stuk kleiner dan het behoorlijke totaal van 190 miljoen op woensdag.

Ook de publicatie van de 'purchasing managers' index' liet de beurs onberoerd. Dit indexcijfer kwam in januari met 45,2 procent op het laagste niveau sinds december 1982, wat aangeeft dat de Amerikaanse economie misschien dichter bij een recessie is dan economen en regeringsfunctionarissen doen geloven. Vandaag worden de werkloosheidscijfers over januari gepubliceerd.