Coach dwingt atleet zich terug te trekken voor 1500 meter

ROTTERDAM, 2 febr. - De legendarische hardloper Sebastian Coe heeft eerder dan hij van plan was afscheid moeten nemen van de wedstrijdsport. De 33-jarige Brit moest zich gisteren tegen zijn zin op medische gronden terugtrekken voor de series 1500 meter van de Gemenebest Spelen in Auckland, Nieuw-Zeeland.

Coe heeft al vijf dagen een infectie onder de leden die hem eerder deze week al parten speelde bij de finale van de 800 meter, waarin hij op een teleurstellende zesde plaats eindigde.

Het gedwongen afscheid van Coe werd een klein drama. Coe, die zaterdag in de finale zijn laatste wedstrijd had willen lopen, werd door de teamarts van de Engelse atletiekploeg, zijn vader Peter en zijn trainer geadviseerd niet op de 1500 meter te lopen. Ploegleider Jefferey van de Engelse mannen nam uiteindelijk de beslissing de atleet terug te trekken. 'Hij was er erg op gebrand te starten. Ik heb hem bijna van de baan moeten trekken. Op zijn zachtst gezegd was hij erg teleurgesteld. Hij is nu een zeer ongelukkig mens.' Coe gaf toe dat hij diep teleurgesteld was. 'Het is frustrerend na zoveel trainingen, na hard werken terug te zijn op een belangrijk toernooi en dan op deze manier afscheid te moeten nemen. Er is geen kans meer dat ik nog op internationaal niveau zal lopen.'

Alvorens hij werd gedwongen zich terug te trekken, liep hij op verzoek van de teamarts, zijn vader en Jefferey twee opwarmronden. Daarna meldde hij zich bij bondscoach Dick. Jefferey moest er uiteindelijk aan te pas komen om te concluderen dat het onverantwoord was voor Coe aan de 1500 meter mee te doen.

Elegantste Brit

Het betekende het einde van een lange, indrukwekkende carriere, waarin de elegantste Britse hardloper aller tijden elf wereldrecords vestigde en gouden en zilveren Olympische medaiilles won op de mijl, de 800 meter en de 1500 meter. Het wereldrecord 800 meter is nog steeds in handen van de Brit. Het donkerste moment uit zijn loopbaan beleefde Coe op de Olympische Spelen van 1980 in Moskou, waar hij in de finale van de 800 meter als tweede eindigde achter zijn landgenoot Steve Ovett. Op de 1500 meter haalde hij zijn gram met een gouden medaille.

In de 'gouden' zomer van 1981 vestigde Coe drie wereldrecords in 41 dagen, waardoor hij de eerste atleet werd die zowel de snelste tijd had gelopen op de 800 meter en de 1500 meter als op de mijl. De volgende twee jaar werd hij getroffen door ziekten, waardoor hem weinig kansen werden toegedicht om de Olympische titel op de 1500 meter in Los Angeles 1984 te prolongeren. Maar Coe verbaasde de insiders door met een adembenemende versnelling de 1500 meter opnieuw te winnen en tweede op de 800 meter te worden.

Peesblessures

Het was slechts een korte opleving. Daarna ging het bergafwaarts met Coe. Slechts in 1986 keerde hij even terug aan de top met een Europese titel op de 800 meter. De Brit leek zich terug te moeten trekken uit de atletiek als gevolg van chronische peesblessures. Vorig jaar kondigde hij aan een laatste poging te ondernemen zijn krachten te tonen, om dan afscheid van de atletiek te nemen en definititief voor een politieke carriere te kiezen. Dat moest in Auckland gebeuren, op de Gemenebest Spelen, het enige grote internationale toernooi waarop hij nog geen medaille had veroverd.

Coe maakt deel uit van de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comite. De Brit was een fervent tegenstander van dopinggebruik. Meermalen liet hij in toespraken weten dat elke vorm van doping bestreden moet worden. Coe, lid van de conservatie partij, heeft zijn zinnen gezet op een functie als minister van sportzaken.

    • Dramatisch Afscheid Sebastian Coe
    • Gemenebest Spelen