Citco Banking houdt vast aan bod op Mijnmij

AMSTERDAM, 2 febr. - De Antilliaanse Citco Banking corporation houdt vast aan zijn eerder uitgebrachte bod op het Amsterdamse beursfonds Mijnmaatschappij Curacao.

In de vandaag gepubliceerde biedingsprospectus wordt 750 gulden voor de uitstaande certificaten en 453 gulden voor de winstbewijzen van de Mijnmij geboden. Met het bod is een bedrag van 49,5 miljoen gulden gemoeid.

Tegen de hoogte van het bod was verzet aangetekend door het beleggersblad Beleggingsexpres. Het blad riep lezers op niet in te gaan op het bod, omdat de grond op Curacao die in het bezit is van de Mijnmij (producent van beton, kalkzandsteen en fosfaten) in geval van toeristische exploitatie aanmerkelijk meer waard is dan het bedrag dat in de boeken staat. Volgens Beleggingsexpres is oppositie tegen het bod 'kansrijk' en is een bod van 1250 gulden voor de certificaten en 700 gulden voor de winstbewijzen 'alleszins realistisch'. Directeur H. P. G. A. M. de Rooij van Citco Banking noemt de kritiek van Beleggingsexpres 'zeer ondeskundig'.

De koersen van de certificaten en winstbewijzen die gisteren vrijwel op de hoogte van het bod sloten, geven dat ook aan, aldus De Rooij. Volgens De Rooij is er bij de berekening van de waarde op de grond in het geheel geen rekening gehouden met de belasting die op de winst bij verkoop zou worden geheven. 'Als je dat in aanmerking neemt dan ligt het bod op de juiste prijs', aldus De Rooij. Volgens de bankdirecteur heeft inmiddels ongeveer een zesde van de aandeelhouders zich inmiddels bij Citco aangemeld.

Het bod van Citco Banking, dat wordt uitgebracht in overeenstemming met het bestuur van de Mijnmij, wordt gestand gedaan indien tenminste twee derden van de uitstaande certificaten en drie kwart van de winstbewijzen bij de bank worden aangeboden. De aanmelding staat open tot dinsdag 27 februari. Maandag 19 februari wordt het bod nader toegelicht op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Marriott Hotel.

Bij Beleggingsexpres hebben zich tot nu toe 35 procent van de winstbewijzen en tussen de 12 en de 15 procent van het totaal aantal certificaten aangemeld., genoeg om het bod te doen stranden. Hoofdredacteur J. H. B. Jonker van Beleggingsexpres noemt het argument van de belastingen 'bangmakerij', Volgens hem zijn er genoeg mogelijkheden om een fiscale claim te ontlopen.

Voorlichter Charles Schwietert van Citco Banking plaatst enige kanttekingen bij de beweegredenen van Beleggingsexpres om tegen het bod bezwaar aan te tekenen. Volgens Schwietert is het heel goed mogelijk dat Beleggingsexpres zelf in effecten Mijnmij speculeert. Hoofdredacteur Jonker ontkent deze beschuldigingen. 'Het is bij ons niet de gewoonte in aandelen te gaan zitten waar we over schrijven. Dat zou bijzonder stom zijn. Wij komen op voor onze lezers', aldus Jonker.