Athene vraagt vertrek Turkse consul

ATHENE, 2 febr. - De Griekse regering heeft Ankara gevraagd de Turkse consul in Komotini, in het noordoosten van het land, terug te roepen na de incidenten van eerder deze week. Griekse fanatici richtten maandag op grote schaal vernielingen aan onder de bezittingen van de islamitische bevolking, waarvan velen hadden gedemonstreerd tegen de veroordeling en gevangenneming van twee van haar politieke leiders. De Turkse ambassadeur in Athene is inmiddels voor beraad naar Ankara geroepen.

De Turkse consul in Komotini wordt er van Griekse zijde al jaren van beschuldigd mee te doen aan de 'ophitsing' van de islamitische minderheid en aan pogingen deze bewust te maken van een Turkse identiteit. Kostas Mitsotakis, de leider van de rechtse partij Nieuwe Democratie die in het district veel stemmen - ook islamitische - heeft verloren, pleitte bij de verkiezingen van november ook voor uitzetting van de Turkse diplomaat.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Mesud Yilmaz, die begonnen is aan een offensief om de wereldopinie te mobiliseren, heeft verklaard dat de positie van de Griekse consul-generaal in Istanbul zal worden bekeken parallel aan die van de Turkse consul in Komotini. Met andere woorden: ook hij kan worden uitgewezen, hetgeen, behalve voor de Turks-Griekse betrekkingen in het algemeen, zeer moeilijk zou worden voor de hooguit 5000 overgebleven Grieks-orthodoxen in Istanbul.

Uitzetting van Turkse consul in Komotini werd al jaren geeist door de felste elementen onder de plaatselijke Grieks-christelijke bevolking en vooral door de kerkelijke organisaties. Dat dit ultra-nationalistische deel van de bevolking zich meer dan ooit weert bleek twee dagen geleden toen een driekoppige deputatie van de Alliantie van Links en Vooruitgang onder de vice-voorzitter van het parlement Maria Damanaki die stad aandeed en urenlang werd gemolesteerd. Onder de christelijke bevolking blijkt, net als onder de islamitische, wrok te heersen tegen het verre Athene, dat Thracie vergeet en zich er alleen in crisis- en verkiezingstijd voor interesseert. 'En als het naar verkiezingen loopt worden de islamieten, om stemmen te winnen, overladen met jacht- en rijvergunningen'. Dat is een variant op de islamitische klacht dat men jaren moet wachten op zulke vergunningen, ook voor tractorberijding, en dat er in heel Komotini maar een islamitische taxichauffeur rondrijdt.