VS beschieten vrachtschip Cub

HAVANA/WASHINGTON, 1 febr. - Een Amerikaans kustbewakingsschip heeft gisteren in de Golf van Mexico een Cubaans koopvaardijschip beschoten, nadat het lange tijd had geweigerd zich door de Amerikanen op de aanwezigheid van drugs te laten controleren. Het schip wist een Mexicaanse haven te bereiken. De Cubaanse ambassadeur in Mexico heeft de beschieting 'een daad van piraterij en terrorisme' genoemd. Het incident vond plaats in internationale wateren. Dinsdagmorgen ontdekte het Amerikaanse kustbewakingsschip 'Chincoteague' het vrachtschip 'Hermann' 190 kilometer uit de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Volgens een woordvoerder van de kustwacht voldeed het schip aan het 'profiel van een drugs-smokkelend schip', zonder dit verder uit te leggen. Daarom werd besloten het schip te onderzoeken, de Chincoteague zette de achtervolging in en probeerde met verschillende signalen het schip tot stoppen te dwingen. Nadat schoten voor de boeg ook niets hadden uitgehaald vroeg de kustwacht aan de Panamese regering - het schip voer onder Panamese vlag - toestemming om het schip met gerichte schoten te mogen laten stoppen. Ongeveer 72 kilometer uit de kust opende de kustwacht het vuur. Het vrachtschip werd zwaar gehavend maar voer door tot in de Mexicaanse territoriale wateren. Daar staakten de Amerikanen de achtervolging en vroegen de Mexicaanse havenautoriteiten van Tampino het schip te onderzoeken. Er zijn geen mededelingen gedaan over slachtoffers op het Cubaanse schip. Volgens het officiele Cubaanse persbureau Prensa Latina vervoerde het schip geen drugs maar een lading van tien ton chroom. De ambassadeur van Cuba in Mexico-Stad, Jose Fernandez Cossio, noemde de beschieting 'een daad van Noordamerikaanse piraterij en terrorisme' aangezien het schip in internationale wateren werd aangevallen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, wees deze beschuldiging van de hand. 'Het was geen aanval, noch een provocatie. We waren betrokken in een terechte daad van rechtshandhaving.'

Cuba protesteerde kort geleden tegen de aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsschepen in de buurt van het eiland en beschuldigde de VS van intimidatie. (Reuter, UPI, AP)