Tumult op openingsdag congres Oostduitse vakbeweging

OOST-BERLIJN, 1 febr. - Het congres van de officiele Oostduitse 'Federatie van Vrije Duitse Vakbonden' (FDGB) is gisteren met groot tumult en scheuringsdreiging begonnen. Het voorstel om de oude, corrupte leiding in haar geheel het kiesrecht te ontnemen, haalde het uiteindelijk niet, zoals men er ook niet toe overging de naam te veranderen. Wel zal de vakbond een geheel nieuw statuut krijgen. Onder de nu gevangen zittende voorzitter Harry Tisch was de FDGB een groot corruptieorgaan geworden ter verrijking van de communistische partij en Tisch zelf. Tisch had, zo kregen de 2.600 gedelegeerden te horen, een geblokkeerde prive-rekening van 2,27 miljoen D-mark.

De belangrijkste wensen voor het nieuwe statuut zijn: stakingsrecht, verbod op uitsluiting en grotere onafhankelijheid voor de afzonderlijke vakbonden. De FDGB gaat nu uit van een sociale markteconomie.

De FDGB heeft volgens de voorzitter van de voorbereidingscommissie van het congres, Werner Peplowski, sinds vorig jaar een miljoen van de 9,6 miljoen leden verloren. Hij kritiseerde de regering-Modrow, omdat deze door de economische samenwerking met het Westen de vakbondsrechten inperkt. Peplowski wil bij voorbeeld een echt vetorecht voor de FDGB bij het aangaan van joint ventures met Westduitse ondernemingen. Peplowski toonde zich zeer bezorgd over de groeiende werkloosheid in de DDR. Volgens schattingen zijn er op dit moment circa 85.000 werklozen, onder wie veel ontslagen leden van de staatsveiligheidsdienst. Daarbij kan de grote verborgen werkloosheid in de Oostduiste economie snel in echte werkloosheid omgezet worden als de fabrieken zich gaan instellen op de sociale markteconomie. Peplowski eiste van de regering een beter sociaal pakket en een programma voor werkverschaffing en omscholing.