Trieste gezichten op de brouwerij van Heineken in ...

Trieste gezichten op de brouwerij van Heineken in Zoeterwoude. De vakbonden organiseerden daar gisteren een bijeenkomst om met de werknemers te praten over de ingrijpende reorganisatie die de directie dinsdag heeft aangekondigd. Heineken Nederland zet het mes in de eigen organisatie om zich te wapenen tegen een dalende bierafzet en de snelle opkomst van andere, veelal buitenlandse, biersoorten. In de komende drie jaar moeten 700 van de in totaal 4.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. De vakbonden eisen garanties dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, maar zij roepen niet op tot actie. 'Er heerste gisteren een uiterst gespannen sfeer', vertelt L. Bons van de Industrie- en Voedingsbond CNV. 'We voelen de hete adem van de mensen in de nek.'

Vandaag belegden de bonden een bijeenkomst op de brouwerij in Den Bosch. Bons wil dat de directie op korte termijn met cijfers komt over winst en omzet van Heineken Nederland. Op twintig februari praten de bonden met de directie over de voorgenomen sanering.

(foto NRC Handelsblad/Chris de Jongh)