Omroeporkesten gedirigeerd door Vonk en Bruggen

HILVERSUM, 1 febr. - De dirigenten Hans Vonk en Frans Bruggen zullen intensief gaan samenwerken met het Muziekcentrum van de omroep, waarvan Edo de Waart de artistiek leider is.

Vonk wordt nog dit seizoen vast gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan hij in de periode 1973-'79 chef-dirigent was, een functie die nu door De Waart wordt bekleed. Vonk is nu nog chef-dirigent van de Staatsoper in Dresden en chef-dirigent van het Residentie Orkest, waar hij na twaalf jaar in 1992 opstapt. Over zijn nieuwe functie werd al gesproken voor het inmiddels gesuste conflict uitbrak tussen hem en het bestuur en een deel van de directie van het Residentie Orkest. Frans Bruggen wordt na enkele eerdere gast-dirigentschappen bij het Radio Kamerorkest vanaf het seizoen 1991-'92 artistiek leider van dat orkest, waarvan Hans Zender nu nog chef-dirigent is. Bruggen blijft daarnaast leider van het door hem opgerichte Orkest van de Achttiende Eeuw. Valentin Zhuk, voormalig concertmeester en assistent-dirigent van het Philharmonisch Orkest van Moskou, is benoemd tot eerste concertmeester van het Radio Symfonie orkest.