Nog geen besluit financier over Akzodrome na kritiek

ARNHEM, 1 febr. - Bouwonderneming Philip Holzmann AG in Keulen is vooralsnog niet van plan om af te zien van de financiering van het Akzodrome in Arnhem. Dat heeft commercieel manager H. J. Karrenbauer van Philip Holzmann AG gisteren desgevraagd meegedeeld. Op de eventuele financiering door het bedrijf van het Arnhemse stadion is kritiek geleverd omdat de onderneming belangen heeft in Zuid-Afrika.

Holzmann is nog steeds bezig de plannen voor het Akzodrome te bekijken en verwacht begin maart definitief uitsluitsel over de financiering te kunnen geven. De kritiek door de meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad op Holzmanns belangen in Zuid- Afrika en het oorlogsverleden van de onderneming is al in Keulen doorgedrongen. Men was 'verbaasd en teleurgesteld' door die kritiek, aldus Karrenbauer.

Vooral de opmerkingen over het oorlogsverleden van de onderneming (Holzmann heeft met Nederlandse dwangarbeiders gewerkt) zijn in het verkeerde keelgat geschoten. Karrenbauer: 'We begrijpen de gevoelens van de mensen wel. Maar zoiets kun je niet tot in het jaar 2000 tegen Duitsers inbrengen'.

Volgens Karrenbauer valt op de belangen van dochteronderneming Steinmuller in Zuid-Afrika weinig aan te merken. De onderneming zou er goed werk doen, onder meer via leerlingprogramma's voor zwarte werknemers.