Mandela en De Klerk bespreken vrijlating

ALLISTER SPARKS JOHANNESBURG, 1 febr. - President F. W. de Klerk en de in de gevangenis verblijvende ANC-leider Nelson Mandela zouden vandaag spoedoverleg voeren in een poging de laatste hindernissen voor Mandela's vrijlating uit de weg te ruimen.

De ontmoeting kan directe gevolgen hebben voor de toespraak die De Klerk morgen zal houden voor het Zuidafrikaanse parlement. Daarin zal hij naar wordt verwacht zijn voornemens bekend maken met betrekking tot Mandela's vrijlating, de opheffing van het dertig jaar oude verbod op het ANC en de beeindiging van de noodtoestand die in juni 1987 werd afgekondigd. Aangezien er miljoenen dollars zijn te verdienen met de eerste foto van Mandela, die meer dan 28 jaar in de gevangenis heeft doorgebracht, hielden de autoriteiten de ontmoetingsplaats van vandaag angstvallig geheim. Verslaggevers en fotografen hielden 24 uur lang de toegang tot tot het huis van de gevangenenbewaarder in de gaten, in de buurt van het pittoreske wijnbouwstadje Paarl waar Mandela gevangen wordt gehouden. Zij zagen om vier uur vanmorgen een zwarte Mercedes Benz met donkere ruiten aankomen en een uur later weer met hoge snelheid vertrekken, vermoedelijk met Mandela erin. Het belangrijkste struikelblok dat de regering nog steeds doet aarzelen over Mandela's onmiddellijke vrijlating, is de eis van de ANC-leider dat hij pas in vrijheid wordt gesteld wanneer de situatie zo is dat hij onderhandelingen met de regering kan aangaan. Dit houdt in dat het verbod op het ANC moet worden opgeheven, evenals de noodtoestand zodat de zwarte activisten in alle vrijheid hun politiek kunnen bedrijven. Volgens Mandela's advocaat, Dulla Omar, heeft Mandela de regering gewaarschuwd dat hij niet 'in een vacuum' mag worden vrijgelaten.

Als het ANC dannog steeds een onwettige organisatie is en de noodtoestand nog van kracht is, zal hij onmiddellijk het gewapende verzet weer opnemen en binnen een maand in de gevangenis terug zijn.