Leger actief bij neerslaan van opstand in Kosov

BELGRADO, 1 febr. - Op de wegen buiten Pristina, hoofdstad van de Joegoslavische provincie Kosovo in de republiek Servie, zijn vanmorgen tanks waargenomen. Volgens waarnemers ter plaatse bereidt het leger acties voor tegen de etnische Albanezen in Kosovo die strijden tegen het Servische bewind. Het zou de eerste keer zijn dat het leger tegen de Albanezen wordt ingezet. De oproerpolitie heeft gisteren vijf Albanezen gedood in een poging de opstand neer te slaan. Sinds het begin van de gewelddaden, vorige week woensdag, zouden ten minste 26 mensen zijn gedood, zo melden Joegoslavische media. In Titograd, hoofdstad van de naburige republiek Montenegro, hebben gisteren tienduizenden mensen gedemonstreerd. Zij eisten het aftreden van de federale regering omdat deze te zwak zou optreden tegen de Albanezen in Kosovo. De demonstranten, van wie velen gewapend waren en in de lucht schoten, zouden groepen vrijwilligers vormen om in Kosovo aan de strijd deel te nemen. In Belgrado scandeerden gisteren 7.000 Servische studenten voor het parlementsgebouw leuzen als 'Wij willen wapens'. In toespraken werd het aftreden van de federale regering geeist wanneer deze niet binnen 48 uur een einde heeft gemaakt aan het geweld van 'de nationalistische Albanese terroristen'.

Pag.5: Vervolg De Albenese moslim-meerderheid probeert zich te ontdoen van 'Servische onderdrukking'.

Ze eisen onder meer dat de staat van de beleg in de autonome provincie Kosovo wordt opgeheven en dat Servische leiders vertrekken. De Albanezen eisen vrije verkiezingen. Volgens Joegoslavische media verkeert Kosovo in staat van burgeroorlog. Sinds begin deze week worden de Albanezen niet alleen bestreden door de oproerpolitie maar ook door groepen gewapende Servische burgers. De politie zou gisteren vier dodelijke slachtoffers hebben gemaakt in de stad Glogovac en een in de stad Stanovac. In Pec gooide de politie traangasgranaten in demonstrerende menigten die barricades opwierpen en autobanden in brand staken. In ten minste 48 bedrijven in Kosovo werd gisteren gestaakt, een aantal dat zich nog steeds uitbreidt. Het federale presidium van Joegoslovie, dat uit acht leden bestaat, heeft gisteravond maatregelen aangekondigd om een einde te maken aan de 'bloedige inter-etnische botsingen'.

Dit meldt het persbureau Tanjug dat niet ingaat op de aard van de maatregelen.

Janez Drovsek, hoofd van het collectieve presidentschap, had dinsdag aangekondigd dat het volgende week besprekingen zal voeren met de presidenten van de zes republieken en twee provincie om een einde te maken aan de crisis in Kosovo. 'Het gebruik van geweld dient geen enkel belang en blijvende oplossingen moeten in gezamenlijk overleg worden gevonden', aldus Drovsek. Over het inzetten van het leger in Kosovo werden vanmorgen van officiele zijde geen mededelingen gedaan. In Belgrado werd gisteren, behalve door de Servische studenten, ook gedemonstreerd door enkele duizenden Serviers die leuzen riepen als 'Weg met de communisten', 'Tito misdadiger' en 'Tito-Ceausescu'. De demonstratie was georganiseerd door de gemeente Belgrado en Serviers uit Kosovo. De crisis in Kosovo heeft de relatie tussen de republieken Slovenie en Kroatie enerzijds en Servie anderzijds verder verslechtend. De regeringen in Slovenie en Kroatie menen dat de Servische overheid te hard optreedt tegen de Albanezen.