Dekker laakt talenkennis vam studenten

DEN HAAG, 1 febr. - Studenten moeten worden verplicht twee vreemde talen te leren. Als de overheid daar niet voor wil zorgen, moet het hoger onderwijs zelf hun talenpakketten aanbieden. Dat zei dr. W. Dekker, voorzitter van de raad van toezicht van Philips, gisteren bij de uitreiking van diploma's aan afgestudeerden van de Hogeschool Midden-Brabant. Volgens Dekker is het leren van ten minste twee vreemde talen noodzakelijk om niet achter te blijven bij de rest van Europa. Hij meent dat het ontstaan van vele multinationale ondernemingen mede te danken is geweest aan de talenkennis van eerdere generaties Nederlanders. De hogescholen krijgen volgens Dekker een belangrijke taak bij het op peil houden van de kennis in het bedrijfsleven. De opleidingen waarmee ze de markt opgaan moeten daarom van hoge kwaliteit zijn, zinnige onderwerpen aan de orde stellen en zo georganiseerd zijn dat een werknemer daarnaast kan blijven werken. Een voltijdse opleiding van vele maanden is volgens de Philips- topman een onwerkbare formule. Studenten van hogescholen zullen zich overigens in hun carriere ' het equivalent van twee tot drie hogere beroepsopleidingen eigen moeten maken', zei Dekker tegen de afgestudeerden.