Breed herstel onder leiding van Wall Street

De sterke winst van de Dow Jones op Wall Street zorgde vanmorgen voor een vriendelijke stemming op Beursplein 5. Bij een geanimeerde handel konden de koersen van de hoofdfondsen stijgen op een enkele uitzondering na. Ook Tokio was vriendelijk gestemd. AMSTERDAM. - De CBS- stemmingsindex opende hoger op 112,6 tegen een slot van 112 op woensdag.

Na een uur handelen stond deze index op 112,7. De uitzondering op deze vriendelijke markt was het drankenfonds Bols. De onrust bij Heineken had vanochtend ook zijn invloed op de koers van Bols dat f. 0,50 moest inleveren op f. 167,50.

Heineken kon zich daarentegen gedeeltelijk herstellen van de verliezen van woensdag. De koers sprokkelde er zeven dubbeltjes bij op f. 117. Ondanks een daling van de dollar met een cent konden de internationals, in tegenstelling tot woensdag, soms flink aantrekken. Koploper was opnieuw in het eerste uur van de handel Koninklijke Olie. De koers schoot met f. 2,10 omhoog op f. 145,60.

Unilever lag ook vast in de markt en noteerde een stijging van f. 1,20 op f. 152. Philips trok f. 0,60 aan op f. 43,60. KLM was bescheiden met een groei van f. 0,30 op f. 43,10. Akzo stond na een uur handel op een niveau van f. 127,50, een plus van f. 0,70. Branchegenoot DSM steeg wat minder met f. 0,30 op f. 114,40. Fokker steeg met zeven dubbeltjes op het nieuws dat US Air een optie op Fokkers had omgezet in een definitieve order. De vliegtuigbouwer haalde een stand van f. 38,40. Hoogovens, dat een belang zal nemen in een Noorse fabrikant van verpakkingsstaal, klom eveneens f. 0,70 op f. 38,40. Oce-van der Grinten boekte een plus van f. 2 op f. 280. Transportconcern Nedlloyd mocht van de beleggers f. 0,90 stijgen naar f. 86,40. De obligatiemarkt was vriendelijk gestemd. De koersen gingen bij de opening soms met dubbeltjes omhoog. De 8,25 procent- staatslening 1990/2000 noteerde na een uur handelen 99,75, tegen een slot van 99,60 woensdag. De opening was 99,95. De koers van Vredestein trok zich weinig aan van tegenvallend nieuws bij de bandenproducent. De koers steeg flink met f. 2,10 op f. 23. 'Een raadse', aldus een handelaar, 'Ik had zelf een lagere koers verwacht, maar dit is raar. Misschien worden er nu shortposities afgedekt'. Op een vriendelijke optiebeurs bestond vanmorgen veel belangstelling voor Kon. Olie (2600 contracten) en Philips (2300). Om twaalf uur was op de EOE een omzet bereikt van 13.000 contracten. NEW YORK. De koersen op Wall Street zijn gisteren fors gestegen.

Het Dow-jonesgemiddelde sloot op het hoogste punt van de dag op 2.590,54 punten en boekte een stijging van 47,30 punten. De optimistische stemming weerspiegelde zich in het grote aantal stijgende fondsen. Van de 1.963 verhandelde fondsen sloten er 1.107 hoger tegen 447 lager. De omzet was met 190 miljoen aandelen behoorlijk. Vrij snel na het begin van de handel stond de Dow al op een winst van 22 punten. Dat was het gevolg van door de computer aangegeven aankopen van aandelen. Later ondersteunden hogere obligaties de markt. Ook speelden technische factoren een rol. De Dow Jones is sinds 2 januari al met 266 punten gedaald en het wordt tijd voor een herstel. TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen op de beurs van Tokio won vandaag 17,47 punten, oftwel 0,5 %, en sloot op 37.206,42 bij een omzet van 500 miljoen aandelen. Gisteren had de Nikkei 26,72 punten verloren. De stijging was voornamenlijk ingegeven doordat beleggers weer wat waren gerustgesteld omtrent de toestand van de Russische partijleider, maar vooruitlopend op de Japanse verkiezingen van 18 februari was de animo om aandelen te kopen even matig als de belangstelling voor yen op de valutamarkt.