NPV: Stinissen kan nog wel 15 jaar leve

ARNHEM, 16 jan. - De Nederlandse Patientenvereniging (NPV) heeft gisteren in hoger beroep in kort geding voor het Arnhemse gerechtshof onmiddellijke hervatting van de toediening van kunstmatige voeding aan de coma-patiente H. M. Stinissen-Swagerman geeist. Volgens de NPV handelt het verpleeghuis Het Wiedenbroek in Haaksbergen onrechtmatig door sinds 8 januari geen voedsel of vocht meer toe te dienen aan mevrouw Stinissen, die vijftien jaar geleden na een narcosefout in coma raakte.

Vorige week verloor de patientenvereniging het kort geding. De president van de Almelose rechtbank mr. H. H. V. Breitbarth bepaalde toen dat de NPV niet ontvankelijk was in de eis de kunstmatige voeding te hervatten. Volgens hem is de NPV niet representatief en leent de zaak-Stinissen zich bovendien niet voor inmenging door een belangenorganisatie als de NPV. Ook als de NPV wel ontvankelijk zou zijn geweest zou de eis niet zijn toegewezen, aldus Breitbarth, omdat de vraag of er al dan niet sprake is van een zinloze medische handeling niet door de rechter, maar door de behandelende arts(en) moet worden beantwoord.

In hoger beroep bestreed de NPV het oordeel van de Almelose rechter dat de vereniging niet representatief is. Waar een patient niet voor zichzelf kan opkomen en bovendien volledig afhankelijk is van de verzorging van anderen, heeft de NPV de plicht in de bres te springen, aldus raadsman mr. E. N. Bouwman. 'Strikt genomen is de zin van toediening van eten en drinken aan mevrouw Stinissen dat zij daardoor door kan leven, misschien nog wel vijftien jaar. Als men naar de zin daarvan vraagt, vraagt men naar de zin van haar leven. Die vraag kan door een arts niet worden beantwoord.'

Hij overlegde een 's morgens opgemaakte notariele akte waarin een naast familielid zich distantieert van het besluit haar behandeling te staken. Namens Het Wiedenbroek wees raadsman mr. K. G. W. van Oven stopzetting van het stervensproces van de coma-patiente af. De NPV kan het wel tot haar taak rekenen om zich in deze zaak te mengen, maar dat betekent nog niet dat dit ook tot haar taak behoort, aldus Van Oven.

Het hof zou vandaag aan het eind van de middag uitspraak doen.