Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Human interest

Ontslagen in politburo • Bondsdag: blijf thuis • Duitse top in december Berlijners feesten bij de open Muur

BERLIJN, 10 nov. — Enkele tienduizenden Oostberlijners hebben gisteravond en vannacht voor het eerst sinds de bouw van de Muur weer een bezoek aan West-Berlijn kunnen brengen. In een poging een einde te maken aan de politieke en sociale onrust heeft de DDR gisteren haar grenzen geopend.

De beslissing om de grenzen te openen werd gisteren aan het einde van de middag meegedeeld door Günter Schabowski, sinds twee dagen partijsecretaris voor informatie- en mediapolitiek. „Vandaag is de beslissing genomen die het voor alle burgers mogelijk maakt om het land te verlaten via Oostduitse grensposten”, aldus Schabowski. Op de vraag van een verslaggever of dat ook voor West-Berlijn gold, zei Schabowski eenvoudigweg: „Ook voor West-Berlijn.” De mensen zullen wel een visum nodig hebben, maar de plaatselijke politiebureaus hebben opdracht gekregen die onmiddellijk op aanvraag te verstrekken. Vanmorgen werden de visumkantoren in Oost-Berlijn, die om acht uur opengingen, overstroomd door mensen die een stempel kwamen halen in hun paspoort of in hun identiteitsbewijs om snel naar het Westen te kunnen.

Na het bekend worden van de belissing dat de grenzen opengingen, dromden gisteravond al snel enkele honderden Oostberlijners bij de doorlaatposten in de Muur samen. Aanvankelijk wensten de Oostduitse grenswachten hen niet door te laten omdat ze nog niet het vereiste visum hadden. Korte tijd later werden de doorlaatposten geopend en stroomden de Oostberlijners, lopend, fietsend, per auto en een enkeling zelfs op een skateboard, het westelijke stadsdeel binnen. De grenswachten wuifden de Oostberlijners door met de oproep om toch vooral weer terug te komen. In WestBerlijn werden de Oostberlijners met bier en champagne verwelkomd. De meeste Oostduitsers die gisteravond naar West-Berlijn gingen, zijn vannacht weer naar huis teruggekeerd.

De autoriteiten in Oost- en West-Berlijn hadden geen enkel idee hoeveel Oostberlijners de afgelopen nacht in het westelijke stadsdeel zijn geweest, maar de zender Freies Berlin hield het op 50.000. Van hen zouden ongeveer duizend niet naar het oostelijk stadsdeel zijn teruggkeerd. Volgens het Oostduitse persbureau ADN zijn alleen al bij de overgang Bornholmer Strasse 20.000 mensen de scheidslijn gepasseerd. Ook vanmorgen konden Oostduitsers overigens nog zonder een visum West-Berlijn binnenkomen. Burgemeester Momper van West-Berlijn sprak gisteravond van een ‘historisch moment’. „Iedereen kan komen als hij dat wil. Vanavond hebben de mensen niet eens een paspoort of een identiteitskaart nodig om de stad binnen te komen”, aldus een enthousiaste burgemeester.

De politiebureaus in de DDR blijven het hele weekeinde open om de visa te verstrekken aan de Oostduitsers die de komende dagen naar West-Berlijn of naar de Bondsrepubliek willen. Het aantal Oostduitse vluchtelingen dat de Bondsrepubliek via Tsjechoslowakije bereikt nam vanmorgen nog niet af. Bij Schirnding in ZuidBeieren kwamen bijna 300 Oostduitsers per uur het land binnen. Vanmorgen waren al meer dan negenduizend Oostduitsers rechtstreeks via Oostduitse grensposten de Bondsrepubliek binnen. De meesten van hen zouden weer willen terugkeren. (Reuter, AP, AFP)

Oost- en Westberlijners verzamelden zich vannacht ter hoogte van de Brandenburger Tor bij de Muur die de stad 28 jaar lang verdeeld hield (boven). De regering van de DDR besloot in 1961 de Muur te bouwen om een einde te maken aan de leegloop van het land (onder). (Foto AP)