Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voeding

Recept haagse bluf

Haagse bluf. Zou de naam op een karaktertrek van sommige inwoners van de regeringsstad slaan? In ieder geval gaan er massa's opgeklopte lucht in dit gerecht. De authentieke Haagse bluf, of bessenvla, wordt gemaakt van (portie voor 4 personen): 3 eiwitten 3 dl bessesap 3 volle eetlepels suiker Neem een vetvrije kom; voor het vetvrij maken kunt u citroensap gebruiken. Klop in de kom de eiwitten met suiker en sap tot een zo groot mogelijk volume. Dit is letterlijk 'bluf slaan', een uitdrukking volgens Van Dale ook betekent: een grote vertoning maken. Het toetje moet ogenblikkelijk worden geserveerd, want, o schone schijn, net zakt snel in elkaar. Dat komt door het krimpen van de eiwitten e n doordat eiwitten en sap weer afstand van elkaar nemen. °P Haagse bluf zijn allerlei variaties denkbaar. Zo kan men het bessesap vervangen door vruchtensaus (l!/ 2 -2 dl) uit een flesje of door een puree van vers fruit. Al experimenterende ontstond het volgende recept. Neem voor 4 personen: 1 bakje frambozen of bessen naar «euze (200-250 g) Wroensap ev entueel 1 eetlepel likeur (fraise ( ~ es bois of crème de cassis) 3 eiwitten eetlepels suiker ^aak het fruit schoon en pureer net. Wrijf de puree door een zeef °ni eventuele pitjes te verwijderen. m de smaak op te halen kunt u jj'troensap, en desgewenst likeur, d °or de puree roeren. Klop de eiwitten stijf. Spatel vruchtenpuree f Us 1 bakje kwark door de eiwitten. *hnelène van eijndhoven