Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Nieuwe klap voor voorlopige regering Afghaans verzet

PESHAWAR, 30 aug. — De Afghaanse verzetsgroep Hizb-iIslami van de fundamentalist Gulbuddin Hekmatyar heeft gisteren haar medewerking aan de voorlopige regering van het verzet in het Pakistaanse Peshawar opgeschort. De aankondiging van Hizb-iIslami betekent een nieuwe klap voor de geloofwaardigheid van de voorlopige regering, die tot dusverre slechts door een handvol staten is erkend. Het prestige van de regering was de afgelopen weken toch al ondermijnd door een heftig conflict tussen Hekmatyars partij en Jamiat-i-Islami. Hizb-iIslami maakte maandag bekend dat er al zo'n 300 mensen om het leven zijn gekomen als gevolg van de strijd tussen beide groepen. Hizb-woordvoerder Obaidullah zei gisteren dat zijn partij niet meer zal deelnemen aan het kabinetsberaad

tot er verkiezingen worden gehouden onder de Afghanen. Hekmatyar, die de post van minister van buitenlandse zaken bekleedt in de voorlopige regering, heeft al herhaaldelijk aangedrongen op het houden van verkiezingen om zo tot de vorming van een representatieve regering te komen. De andere zes partijen in de coalitie menen echter dat dit geen realistische optie is gezien de huidige chaotische toestand in Afghanistan en de omstandigheid dat miljoenen Afghanen zich onder het gezag van de regering in Kabul bevinden. Hizb-i-Islami en Jamiat-i-Islami behoren beide tot de belangrijkste verzetsgroepen. Ook Jamiat behoort tot de fundamentalistische vleugel van het verzet, maar ze stelt zich meestal minder extreem op dan Hizb. (Reuter, AFP)