Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie Hongkon slaat opstand vluchtelingen nee

HONGKONG, 29 aug oproerpolitie van Hongkong hi gisteren een einde gemaakt een opstand van Vietnamese 1» vluchtelingen op een eilandje \ de kust van de stadstaat. Zond verdreven ongeveer duizend stenen gooiende Vietnamezep vijftig bewakers van het eilij. Daarbij vielen 23 gewonden c de wachters. De politie besloot het onderdrukken van de opst; duizend Vietnamezen naar ander opvangkamp over te 1 gen. De Vietnamezen waren vreden over de spaarzame ri rantsoenen die hun worden leend. Nadat de bewakers zoni waren verdreven braken er ven gens naar verluidt ongeregeld; den uit onder de Vietnamei zelf. Verscheidene vrouwen den te zijn verkracht. Het ko regelmatig tot rellen tua Noord- en Zuidvietnamese vim telingen in de overvolle vlucl lingencentra bij Hongkong. De toestand op het eiland, w zo'n 4.500« vluohtelingen zilti laat zeer te wensen over. Et geen stromend water en ook voedselvoorziening is zeer gebn kig. In totaal zijn er zo'n 50.0 Vietnamese vluchtelingen" Hongkong.