Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Britse autoriteiten weigeren lossen van chemisch afval

Door onze correspondent HIEKE JIPPES LONDEN, 9 aug. — Een Sovjet-schip met giftig afval, bestemd voor vernietiging in Groot-Brittannië, ligt sinds vanmorgen doelloos afgemeerd aan de kade van Tilbury Docks omdat de havenautoriteiten weigeren de lading te 'lossen. Het schip, de Choedoznik Sarjan, is onder andere geladen met PCB's waaruit bij verbranding dioxine kan vrijkomen. De lading is afkomstig uit Canada en luidt de komst in van een serie van nog eens vijftien dergelijke schepen in de nabije toekomst. De milieu-organisatie Greenpeace is een protestactie begonnen. Vuilverbranding is in GrootBrittannië een bloeiende industrie aan het worden en landen die hun afval willen exporteren, zoals Canada, maken daarvan dankbaar gebruik. De nog te verwachten 1500 ton PCB's uit Canada gaan voor verbranding naar Rechem in

Pontypridd (Wales), dat zegt dat geavanceerde methoden van vuilverwerking alle gevaar voor het vrijkomen van dioxines uitsluiten. Maar onderzoek van de plaatselijke overheid heeft net uitgewezen dat de aanvaardbare niveaus van aanwezigheid van dioxines in bijvoorbeeld eendeëieren ver worden overschreden. Het gemeentebestuur wil een openbaar onderzoek. Greenpeace slaagde er vanmorgen in een spandoek met doodshoofd op het Sovjet-schip te bevestigen toen dat in alle vroegte de Thames opvoer. De milieu-organisatie maakt bezwaar tegen de invoer van afval en zegt dat Canada zelf zijn problemen maar moet oplossen. De milieu-activisten zeggen dat vervoer van dergelijk afval riskant is en dat de verwerking bedreigend is voor het milieu en riskant voor de gezondheid van werknemers in de afvalverwerkingsfabriek. De vuilverwerkingsfabrieken noemen dat onzin.