Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

FILMS OP TV

South American George (Marcel Varnel, 1941, Engeland). Muzikale klucht met George Formby, het ukelele spelende Noord-Engelse idool met een reusachtig gebit. Hij geeft zich uit voor Zuidamerikaanse opera-ster. BBC2, 19.00-2030u zwartwit. Schwarzwaldmadel (Hans Deppe, 1950, West-Duitsland). Remake van gelijknamige succesfilm uit 1933 van Georg Zoch is een situatiekomedie over een verliefde student. Met Sonja Ziemann, Rudolf Prack. Duitsl.1, 20.15-22.00u. The Omen (Richard Donner, 1976, VS). Adequate griezelfilm trad succesvol in de voetsporen van 'The Exorcist'. Vijfjarig adoptiezoontje van welgesteld Amerikaans echtpaar Gregory Peck en Lee Remick blijkt duivelse trekjes te vertonen. Oscar voor muziek van Jerry Goldsmith. BRT1, 20.25 22.15u. Space Raiders (Howard R. Cohen, 1983, VS). Low budgetvariant op 'Star Wars' uit de studio van Roger Corman. Ruimteavonturiers weten zich achtervolgd door geduchte vijanden. Met Vince Edwards. BBC1, 20.40-22.00u. Heart Like a Wheel (Jonathan Kaplan, 1983, VS). Verdienstelijke biografische film over de eerste professionele vrouwelijke autocoureur Shirley 'Cha-Cha' Muldowney is de gemotoriseerde pendant van 'Coal Miner's Daughter'. Op weg naar het kampioenschap kampt ze met laatdunkende mannelijke collega's en een huwelijk dat niet bestand is tegen carrièredrift. Met Bonnie Bedelia en Beau Bridges als minnaar annex collega Connie Kalitta. Ned.2, 2130-23.20u. The Godfather Saga (Francis Ford Coppola, 1977, VS). Tweede aflevering van vijfdelige televisieversie van Coppola's monumentale sage van een mafia-familie, aangevoerd

door de sinister mompelende Marlon Brando. Aantrekkelijk door het contrast tussen amoreel geweld en extreme sentimentaliteit. Ook met Robert de Niro, Robert Duvall. BBC2, 22.00-23.30u. Where's Poppa? (Carl Rener, 1970, VS). Uitgelaten zwarte komedie had destijds veel met de censuur te stellen. Vrijgezel George Segal probeert zich te ontdoen van seniele en dominante moeder Ruth Gordon. Duitsl.2, 23.10-0.30u nagesynchroniseerd. ★ The Spy Who Came in from the Cold (Martin Ritt, 1965, VS). Opwindende spionagethriller naar bestseller van John le Carré. Richard Burton excelleert als ogenschijnlijk gedesillusioneerde Britse geheim agent die bereid lijkt om in Oost-Duitsland over te lopen. Ook met Claire Bloom, Oskar Werner. Ned.1, 23301.1Ou zwart-wit. 10 (Blake Edwards, 1979, VS). Sprankelende, verre van voorspelbare komedie, zo lichtvoetig dat sommigen het een zonde achten er door geamuseerd te worden. Britse liedjesschrijver Dudley Moore overwint midlifecrisis in Hollywood dankzij beeldschone jonge bruid van een ander. Film markeerde het begin van de roem van Bo Derek en van het filmische hergebruik van Ravels 'Boléro'. Duitsl.1, 23.45-1.45u nagesynchroniseerd. Villain (Michael Tuchner, 1971, Engeland). Gewelddadige misdaadfilm met Richard Burton als een sadistische en jaloers homoseksuele gangster met een buitengewone moederbinding. Ook met Ian MacShane, Nigel Davenport. BBC1, 0.25-2.00u. ★ Quai des brümes (Marcel Carné, 1938, Frankrijk). Klassieke 'poëtisch realistische' film noir en een van de beroemdste films die Carné samen met scenarist Jacques Prévert

maakte. Gedesillusioneerde deserteur Jean Gabin verbergt zich in nevelig Le Havre en valt er voor Michèle Morgan, die zich belaagd weet door enge voogd Michel Simon. BBC2, 1.10-2.45u zwart-wit. MORGEN Hor, ma panenko / Het brandt, m'n liefje (Milos Forman, 1967, Tsjechoslowakije/Italië). Een van de paradepaardjes van de Praagse filmlente, geregisseerd door de latere maker van 'One Flew over the Cuckoo's Nest' en 'Amadeus'. Bittere en burleske satire over het jaarlijkse brandweerbal, waar hypocrisie en incompetentie doorzichtige politieke metaforen vormen. Duitsl.1+2, 10.55-12.10u nagesynchroniseerd. The Glass Slipper (Charles Walters, 1955, VS). Musicalsprookje met Leslie Caron als Assepoester. BBC1, ll.55-13.27u. Whispering Smith Hits London (Francis Searle, 1951, Engeland). Routine-detectivefilm waarin Richard Carlson als Amerikaanse speurneus in Londen een geval van schijnbare zelfmoord onderzoekt. Sky Channel, 14.00-16.OOu zwartwit, onderbroken door reclame. Accused of Murder (Joseph Kane, 1956, VS). Dooreneemisdaadfilm waarin rechercheur David Brian gecharmeerd raakt van mogelijk moorddadige nachtclubzangeres Vera Ralston. Duitsl3, 1430-15.40u nagesynchroniseerd. King's Row (Sam Wood, 1941, VS). Fameus melodrama over de grote en kleinere problemen van de inwoners van een Amerikaans provinciestadje. 'Peyton Place' op bioscoopformaat. Met Ann Sheridan, Robert Cummings, Ronals Reagan, Claude Rains. BBC2, 15.50-17.55u zwartwit.