Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Luchtvaart

Groot aantal doden gemeld SLM-toestel verongelukt in Suriname

Door een onzer redacteuren PARAMARIBO, 7 juni - Een mislukte noodlanding in dichte mist vanochtend bij het Surinaamse vliegveld Zanderij heeft een nog onbekend aantal slachtoffers geëist. Volgens de politie in Paramaribo waren vijftien gewonden van boord gehaald en was nog niets naders bekend over de toestand van de overige inzittenden.

Surinaamse radiostations spraken over „een aantal doden". Het toestel zou 173 passagiers aan boord hebben en een Amerikaanse bemanning van negen personen. Het ongeluk gebeurde vanochtend even na negen uur Nederlandse tijd, vier uur Surinaamse tijd, met een DC-862 van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM, die omstreeks middernacht van Schiphol was opgestegen. Volgens een woordvoerder van SLM in Nederland had het toestel tweemaal geprobeerd te landen, maar moest het beide keren weer opstijgen wegens het slechte zicht. Volgens de SLM gaat het vooral om Surinamers en Nederlanders van Surinaamse afkomst. Onder de passagiers zou zich ook een team van Surinaamse beroepsvoetballers uit Nederland bevinden, die enkele wedstrijden in Suriname zouden spelen. De plaats van het ongeluk is in de buurt van het vakantiegebied Cola-kreek dat nabij het vliegveld Zanderij ligt. Het toestel was volgens de SLM twee weken geleden in Luxemburg uitgebreid gecontroleerd, in een zogeheten „Ccheck". De SLM kon omstreeks het middaguur nog steeds moeilijk contact krijgen met Suriname, omdat alle telefoonlijnen overbezet waren. Op het SLM-kantoor aan de Weteringschans in Amsterdam waren alle lijnen permanent be/et door telefoontjes van verontruste familieleden van reizigers. Er is een telefoonnummer bekendgemaakt voor mensen die informatie willen: 020—-262060. Over het aantal mogelijke slachtoffers was bij de SLM nog niets bekend. In Suriname zijn alle artsen opgeroepen naar Zanderij te gaan. Via de Surinaamse radio zijn bloeddonors opgeroepen. De DC-862 is een ultralange uitvoering van de standaard DC-8. Het eerste toestel van dit type werd in 1967 operationeel.