Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Verzoek om protest tegen doodvonnissen

ROTTERDAM, 30 mei — Minister Van den Broek van buitenlandse zaken moet de Zuidafrikaanse regering vragen om de doodvonnissen tegen veertien zwarte Zuid-Afrikanen niet ten uitvoer te brengen. Dit heeft het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) gisteren geschreven in een brief aan de minister. Het NJCM heeft minister van den Broek bovendien gevraagd te protesteren tegen de wetgeving in Zuid-Afrika die dit soort vonnissen mogelijk maakt. De veertien werden vorige week ter dood veroordeeld wegens vermeende betrokkenheid bij de moord op een zwarte politieman. De activiteiten van de meesten bleven echter beperkt tot het gooien van stenen naar de woning van het slachtoffer.