Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Duitsland interventionen

Frangois Morellet heeft speciaal voor de Lichthof in het Landes Museum in Krefeld een installatie gemaakt. Schitterend zijn de twee grote wandinstallaties rondom de Lichthof, die op de bestaande oude architectuur aansluiten. Het derde werk bestaat uit een 26-delige boog. Münster, Westfalisches Landes Museum für Kunst- und Kulturgeschichte, Domplatz 10. T/m 11 juni. Di. t/m zo. 10-17u. THEATERTREFFEN BERLIN Tot en met 27 mei heeft het Theatertreffen Berlin plaats. Van 25 t/m 27 mei speelt het Deutsches Theater uit de DDR van Heiner Müller (Der Lohndrücker). Dit stuk is in 1953 geschreven en wordt nu onder zijn regie gespeeld. Op 26 mei vindt na de voorstelling een publieksgesprek met het toneelgezelschap plaats. Aanvang 19.30u. in de fraaie Volksbühne. Tel. res. 09-49308813742. TAGE NEUER MUSIK Van 25 mei t/m 4 juni vinden in Bonn de 'Nieuwe Muziek'-dagen plaats. Hedendaagse 'politieke muziek' met o.a. werken van Obst en Denhof en Panufink. Op 28 mei heeft in de aula van de Universiteit van Bonn de wereldpremière plaats van het muziekstuk 'Dialog Differtzion' van Ludwig Ballard. Tel. res. 09-49228773666. CHAPLIN en de grote dictator Slechts met vier dagen verschil werden honderd jaar geleden Chaplin en Hitier geboren. Wonderlijkerwijze leken zij

door de 'snor' op elkaar. Toen Chaplin deze afschoor om vooral niet voor Hitier te worden aangezien, besloot de dictator op zijn beurt niet voor clown te willen worden versleten en werden alle films van Chaplin uit de roulatie genomen. De tentoonstelling in München toont op een bijzondere, satirische manier wie wie imiteerde. München, Stadtmuseum St. Jakobsplatz 1. T/m 18 juni. Di. t/m zo. 10-17u., wo. t/m 20.30u. MEISTERBLATTER Ter gelegenheid van de honderste geboortedag van de Keulse verzamelaar Josef Haubrich toont het Museum Ludwig zijn collectie 'Werken op papier'. Met grote liefde en gevoel voor eigentijdse kunst heeft Haubrich een unieke verzameling 'klassieke modernen' opgebouwd. Schitterende tekeningen en aquarellen van onder anderen Feiniger, Kirchner, Nolde. Museum Ludwig, Keulen. T/m 2 juli. Di. t/m do. 10-20u., vr. t/m zo. 10-18u. FRANZ WEST Van deze Oostenrijkse beeldhouwer toont het Museum Haus Lange ongeveer dertig sculpturen en collages van de laatste tien jaar. West kreeg bekendheid met zijn zogenaamde 'Pasztücke', beelden uit hout, ijzer, gaas en gips. Er is een mooie wisselwerking tussen zijn oudste en nieuwste werk. Krefeld, Museum Haus Lange, Wilhelmshofallee 91. T/m 18 juni. Di. t/m vr. 10-17u., za. en zo. ll-17u. EN VERDER: ALBRECHT ALTDORFER t/m 23 juli in de Kunsthalle Bremen; JEAN COCTEAU t/m 30 juli in de Staatliche Kunsthalle in Baden-Baden; grafiek van MAX BECKMANN t/m 14 juni in de Kunstverein in Ulm.