Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Eten en Drinken

Dineren in een Fellini-decor

De Barcelonees aan wie je vraagt waar je het best paëlla kunt eten, zal je zeker verwijzen naar Barceloneta, het schiereiland dat de haven van de open zee scheidt. De strandrestaurants daar, die veertig jaar geleden gebouwd zijn, werden vroeger bevolkt door arbeiders uit de haven en uit omliggende fabrieken. De industrie heeft zich (onder meer door de aanleg van het Olympisch Dorp) steeds meer naar de randgemeenten verplaatst en de haven is langzamerhand veranderd in een toeristische wandelpromenade, waardoor de restaurants nu worden bezocht door een heel ander publiek. Maar wie goed om zich heen kijkt, treft nog iets van het volkse sfeertje van vroeger aan. Barceloneta was in de achttiende eeuw een experiment op het gebied van stadsplanning. Deze eerste wijk met rechte straten, die werd gebouwd voor de haven- en industrie-arbeiders, kreeg een 'functioneel' karakter. De huizenblokken zijn opvallend lang en smal, zodat elke kamer van elk huis aan de straat ligt. Ook het trottoir is smal, en wordt grotendeels in beslag genomen door drogende was. De voetganger wordt geacht op straat te lopen. Met deze wijk op de achtergrond, en het vervuilde strand op de voorgrond, waant de bezoeker van de strandrestaurants zich in een Fellini-decor. De restaurants zijn verbouwde schuurtjes, gescheiden door steegjes die op het strand uitkomen. Voor elk restaurant staat een 'lokker' die zijn uiterste best doet klanten binnen te krijgen. Alleen bij El Salmonete is het loksysteem afgeschaft. De bazin zelf heeft vaak buiten gestaan om potentiële gasten aan te spreken, maar ze is hier tien jaar geleden mee gestopt. Nu is haar zaak zo populair dat ze al moeite heeft een goede gastvrouw te zijn en tegelijkertijd een goede bedrijfsleider. Ze heeft in 17 jaar een vaste klantenkring

opgebouwd, waarin zich veel steeds terugkerende toeristen bevinden. De bazin van El Salmonete, bijgenaamd 'Koningin van de Poon', zette jaren geleden als eerste tafels en stoelen op het strand zelf. Hoewel ze het interieur bepaald niet heeft verwaarloosd, eten de meeste gasten bij voorkeur op het zand. El Salmonete is het favoriete restaurant van een jong, trendy publiek dat graag gezien wil worden — ook al is het op een smerig strand, tussen de laatste resten van een gasfabriek. Overdag komen de gasten voor een lunch en wat zon, 's avond is de sfeer wat meer ontspannen omdat men de tijd neemt voor het diner. In El Salmonete wordt hoofdzakelijk vis gegegen — paëlla is het favoriete gerecht. Niet ten onrechte: voor 800 tot 1200 ptas krijgt men de heerlijkste gevarieerde vis-schotels voorgezet. Wie wat meer geld wil of kan uitgeven, moet als voorafje de specialiteit van het huis proberen: geflambeerde vissoep. Een belevenis, voor 2400 ptas. De vis wordt dagelijks vers gehaald, soms door de bazin zelf. Zij is overigens tegen iedereen — toerist of vaste klant — even vriendelijk. Het is de vraag of El Salmonete nog lang op deze lokatie zal blijven. In en om Barceloneta wordt steeds meer afgebroken, omdat in verband met de Olympische Spelen een vrij uitzicht op het strand noodzakelijk schijnt te zijn. Velen vrezen dat dit gezellige volksbuurtje plaats moet maken voor luxe terrassen en super-dico's. Maar de 'Koningin van de Poon' zal in dat geval zeker elders opnieuw beginnen, zegt ze. BERTIE BRANDS El Salmonete, Playa San Miguel 34, Barcelona. Tel. 09-3433195032. Dag. 13-17u. en 20-2u. Keuken sluit om 24u.

Het strand van Barceloneta