Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Muziek

Trio David Murray speelt onder niveau

Concert: Trio van David Murray (saxofoon), met Ray Drummond (contrabas) en Ralph Peterson jr. (slagwerk). Gehoord: 19/5 SJU-huis, Utrecht. Verder te horen: 20/5 Groningen, De Spieghel, 21/5 Finsterwolde, Galerie Waalkens, 15/6 Rotterdam Thelonious, 16/6 en 17/6 Amsterdam, BIMhuis. Door FRANS VAN LEEUWEN „Ode aan Pope", riep iemand gisteren in het Utrechtse SJUhuis. Het is mogelijk dat de man de posters slecht bekeken had, waarschijnlijker is echter dat hij bedoelde dat saxofonist David Murray hem aan diens collega Pope deed denken. Hoe dan ook, vleiend voor Murray kan de opmerking

nauwelijks worden uitgelegd. Pope is een technisch begaafde maar nogal stuurloze saxofonist wiens laatste trioconcert in Leeuwarden van loze staaltjes technisch vertoon aan elkaar hing. Daarmee vergeleken worden moet nogal pijnlijk zijn voor Murray die juist te boek staat als een structureel denkend musicus die zelfs een octet heeft opgericht om die kwaliteit uit te buiten. De roeper had echter geen ongelijk, het trio van Murray maakte een fletse en vermoeide indruk en opereerde zelden als een eenheid. Flowers for Albert, Murray's lijflied, klonk eerder verplicht dan enthousiast, de 'Coltraneblues' Mr. P.C. werd slordig afgeraffeld en Lovers, opgedragen aan 'all the females in the house' zal weinig sensuele of zelfs romantische gevoelens hebben opgewekt. Dat Murray en de zijnen onder hun niveau speelden, bleek op de momenten dat het om onnaspeurlijke redenen wel lukte. In het razendsnelle begin van Hope scope speelde er ineens een trio in plaats van drie vermoeide individuen, terwijl Murray op basklarinet nog eens zijn unieke human vo; ce-stijl onder de aandacht bracht. Zo kwam het ondanks alles toch nog tot een toegift. Bassist Ray Drummond en slagwerker Ralph Peterson hielden het wijselijk voor gezien, Murray trad alleen aan voor een versie van Body and Soul. Zijn lezing van deze aloude klassieker had weinig om het lijf maar het zat er ook niet meer in. De geest van David Murray was nog wel aanwezig, maar zijn body had allang in bed moeten liggen.