Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Aantal gemeenten doelwit bommelding, geen schade

Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 13 mei — In zeven gemeenten in Nederland zijn gisteren bommeldingen binnengekomen. In Deventer, De Steeg (gemeente Rheden) en Nijmegen werden de gemeentehuizen ontruimd. Rond het middaguur kwamen hier telefoontjes binnen waarbij een bandje werd afgedraaid met de mededeling dat er om half drie een bom zou ontploffen. De plaatselijke politie trof in geen van de gevallen iets aan. Eenzelfde melding kwam ook binnen bij de Nederlandse Dagbladunie in Rotterdam, uitgever van onder andere NRC Handelsblad. Daarin werd gedreigd met het laten ontploffen van bommen

in gebouwen van de gemeentesecretarie van Amsterdam, eveneens om half drie 's middags. In Amsterdam besloot men niet tot ontruiming over te gaan. Het is onduidelijk van wie de bommeldingen afkomstig zijn. In Rheden claimde de onbekende ,anti racistische beweging' de melding, in Nijmegen werd volgens de politie gesproken van het ,actie fascistenfront Nederland'. Vermoed wordt, dat de bedreigingen te maken hebben met een advertentie waarin Shell wordt gevraagd zich uit Zuid-Afrika terug te trekken. De advertentie verscheen deze week in de dagbladen en werd door de betrokken gemeenten mede ondertekend.