Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Moord leider Kanaken gevaar voor akkoord

NOUMEA, 5 mei — De gematigde Kanaken-leider van ie afscheidingsbeweging op Nieuw-Caledonië, Jean-Marie Tjibaou, is gisteren door een radicale groep Kanaken doodgeschoten.

Tjibaou bereikte vorig jaar een ïkkoord met de Franse regering )ver de toekomst van Nieuw-Caedonië. Zijn plaatsvervanger, Veiwene Yeiwene, werd tevens bij de moordaanslag gedood. De 53-jarige Tjibaou was op het eiland Ouvea, waar zich vorig jaar ernstige gevechten voordeden tussen opstandige Kanaken en Franse oproerpolitie. Hij werd op korte afstand door enkele gemaskerde mannen onder vuur genomen. Volgens de Franse autoriteiten op Nieuw-Caledonië is één van de

moordenaars door een lijfwacht van Tjibaou doodgeschoten toen hij zich met zijn medestanders uit voeten probeerde te maken. Familie-leden van de twee Kanaken-leiders menen dat dc moord het werk is van leden van de linkse FULK-partij — een radicale groepering binnen Tjibaou's FLNKS — die het akkoord met de Franse regering altijd als „verraad aan een onafhankelijk Nieuw-Caledoniê" heeft verworpen. Tjibaou kwam vorig jaar overeen met de Franse regering en bewoners van Nieuw-Caledonië die eisen dat de eilandengroep Frans blijft dat in 1998 een referendum over onafhankelijkheid wordt gehouden. De FULKpartij eist echter dat Nieuw-Caledonië onmiddellijk onafhankelijkheid krijgt. Tjibaou trad vorig jaar ook op als bemiddelaar toen radicale separatisten een groep bewoners op Ouvea ontvoerden: deze werd uiteindelijk bevrijd door Franse parachutisten. De Franse president Mitterrand heeft gisteren een condoléance-telegram gestuurd aan de weduwe van Tjibaou waarin hij zegt dat de dood van de Kanaken-leider „een immens verlies is voor Nieuw-Caledonië". Waarnemers in Parijs vrezen dat de dood van Tjibaou het akkoord van vorig jaar weer op lossen- schroeven zet en het geweld mogelijkerwijs opflakkert omdat „de grote verzoener is weggevallen". (AFP, Reuter)