Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Eten en Drinken

RECEPT PULP

Jbe.tec,wef die mevrouw even een beetje 3'V^, zo sprak de visboer op de i tegen zijn collega. Ik had f jn zinnen gezet op zo'n grote Mtakelrijke octopus (Octopus vulaf is). Het jargon van mensen uit 'et vak wil wel eens ontnuchterd werken. Toegegeven, pulp ligt ee ' wat makkelijker in de mond ! an het tot articulatie dwingende ctopus. Het Franse 'poulpe' of het öliaanse 'polipo', met die dun uitsproken medeklinkers, zijn na1Ur lijk helemaal uit den boze 1 fineer je als marktventer aan le t eind van de dag van je handel «wilt. ' n sympathiek voorkomen hebdeze achtarmige — vandaar 0 inktvissen met hun boll ! ' e kijven niet. Maar wie zich aan het verrukkelijk blanke , ees van dit koppotig weekdier, - r geet alras zijn ongewone gestal^ ■ "■ oude Romeinen, nooit wars opwindende hapjes, hadden ; !n Srote voorkeur voor 'polipo' — 11 niet alleen vanwege de hem geschreven 'kwaliteiten' als af'siacum. Polipo alla marinara een geliefde antipasto van Italii,, 1 ! 56 k ust bewoners — met name ■ ' diepe Zuiden. Maar zelfs op ^wimerse avond blijkt dit eeni n u . dl « voorgerecht het in Neder, me er dan goed te doen op de ndse tong. ^nodiqd eters: voor 4 niet al te grote l^opus van ca. 1 kg 2 handi^f° f ° k ' gesnipperd ' ctopus van ^ tenen grofgesneden peterselie b l r. an 1 9 e Perste citroen ' P e ' s olijfolie; peper. .'•octopussen die in Nederland lo rden verkocht, ^nde^T- 0 - 8 "' inktzak en in gezijn ontreeds ogen, inhoud ^lianen een bijzondere saus voor pasta ; Maar goed. Leg de octop21 Jn geheel in de pan. Laat Jammer, want juist met ïtalr Van de inktzak maken

hem in een gesloten pan in zijn eigen water ca. 20 minuten smoren op niet al te hoge vlam. Geen zorgen om aanbranden. Het beest bevat voldoende vocht om dat te voorkomen. Belangrijk is dat hij vooral niet te lang kookt, daar wordt hij hard, droog en taai van. Leg de octopus — die nu een prachtig paars vel heeft verworven — op een vleesplank en verwijder met de vingers het ronde stukje kraakbeen in de kop. Snijd vervolgens het kopstuk in ringen en de tentakels in kleine stukken. Leg alles op een platte schaal, besprenkel het octopusvlees met olijfolie en citroensap en bestrooi het met peterselie, knoflook en versgemalen zwarte peper. Server de octopus lauw of koud — net zoals het uitkomt. Eet er een stukje stokbrood bij. FLORINE BOUCHER