Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Texaco verkoopt zijn belang in Canada voor $ 3 miljard aan Exxon

WHITE PLAINS, 21 jan. — De Amerikaanse oliemaatschappij Texaco verkoopt haar belang van 78 procent in Texaco Canada aan de Canadese oliemaatschappij Imperial Oil. Dat heeft James W. Kinnear, de topman van Texaco, gisteren bekendgemaakt. Imperial Oil is voor 69,6 procent eigendom van de Amerikaanse oliemaatschappij Exxon. Imperial Oil, de grootste geïntegreerde oliemaatschappij van Canada, betaalt Texaco 3,24 miljard dollar. Door deze aanwinst

wordt de Imperial Oil de grootste raffinadeur en verkoper van olieprodukten in Canada. Texaco Canada is de op drie na grootste oliemaatschappij in Canada. De onderneming heeft 3.200 personeelsleden in dienst en behaalde in 1987 een nettowinst van 320 miljoen Canadese dollar (562,6 miljoen gulden) In de overeenkomst is ook opgenomen dat Imperial Oil een bod uitbrengt op de overige 26,59 miljoen aandelen Texaco Canada, die nog in handen zijn van ongeveer 4.500 aandeelhouders. Hiervoor moet het Canadese concern 34,36 dollar per aandeel betalen, hetzelfde bedrag als Texaco voor haar aandelen krijgt. De totale waarde van de transactie bedraagt inclusief deze laatste afspraak 4,15 miljard dollar. Voor de overneming van Texaco Canada hadden zich verscheidene belangstellenden gemeld, waaronder de Australische zakenman Alan Bond en de Koninklijke/Shell Groep. Volgens Kinnear is deze transactie „de laatste belangrijke stap in het herstructureringsprogramma van Texaco". Dit programma volgde op een regeling met de oliemaatschappij Pennzoil voor de betaling van drie miljard dollar schadevergoeding in de kwestie rond de overneming van Getty Oil. Vorig jaar heeft Texaco de oliemaatschappij Deutsche Texaco voor 1,2 miljard dollar verkocht aan de Rheinisch-Westfaelisches Elektrizitatswerk (Essen). Vervolgens heeft de Amerikaanse onderneming eind vorig jaar vijftig procent van haar raffinaderij- en verkoopbedrijven in het oosten van de Verenigde Staten en aan de Golf van Mexico voor 1,8 miljard dollar verkocht. De Canadese autoriteiten, die zijn belast met monopoliezaken, moeten nog hun fiat aan de transactie geven. Zowel Texaco Canada als Imperial Oil heeft een belangrijk aandeel van de benzinemarkt in Canada in handen. (Reuter, UPI)