Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Energie

De Korte keurt Elektriciteits-plan voor '89-'98 goed

DEN HAAG, 20 jan. — Minister De Korte (economische zaken) heeft de Tweede Kamer gisteren gezegd het Elektriciteitsplan 1989-1998 van de Samenwerkende elektriciteitsproducen J ten (SEP) te zullen goedkeuren. De Kamer had de minister begin deze week verzocht eerst meer inzicht te verschaffen in een contract dat de SEP met de Noorse staatsenergiemaatschappij Statoil had gesloten voor de levering van 50 miljard kubieke meter aardgas. Volgens de Kamer doorkruist dat contract het Nederlandse gasbeleid en ondergraaft het de positie van de Gasunie. Volgens De Korte passen contracten voor de import van gas buiten de Gasunie om in beginsel inderdaad niet in het Nederlandse aardgasbeleid. De SEP heeft echter bij herhaling gezegd dat het hier een eenmalige zaak betreft. Bovendien is hij ervan overtuigd dat de Gasunie en de SEP tot overeenstemming zullen komen over „inbedding" van het SEPcontract met Statoil in het beleid van de Gasunie.