Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rotterdam overweegt definitieve tippelzone

ROTTERDAM, 9 jan. — De gemeente Rotterdam overweegt de omstreden tippelzone aan de G.J. de Jonghweg in de stad een definitief karakter te geven. Daarbij wordt gedacht aan het instellen van zogenoemde 'afwerkplaatsen' in de directe omgeving van tippelzone om te voorkomen dat de activiteiten zich al te ver buiten het gebied verplaatsen. Deze voorstellen staan in de ambtelijke evaluatie 1988 van de tippelzone. Het stuk wordt deze week besproken door de raadscommissie algemene bestuurszaken. De tippelzone, waar ongeveer 150 (heroïne)prostituees werken, werd in 1984 ingesteld als tijdelijke oplossing. Het tijdelijk karakter had vooral te maken met het verzet tegen de overlast van bewoners in de wijk Middelland en een aantal omliggende instellingen. De gemeente heeft de mogelijkheid onderzocht om de tippelzone te verplaatsen naar de iets verder van de woonbewouwing gelegen

St. Jobsweg. Maar dat stuit op verzet van gemeentelijke diensten als stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening omdat de zone dan te dicht de Müllerpier (bij de Euromast) zou benaderen waar in de toekomst diverse recreatieve voorzieningen moeten komen. Bovendien wordt in de ambtelijke evaluatie geconcludeerd dat met de concentratie van prostitutie-activiteiten rondom de GJ.de Jonghweg een redelijk beheersbare situatie is ontstaan en dat de overlast is afgenomen. Verplaatsing van de zone is daarom minder opportuun geworden. Verwacht wordt dat het instellen van de 'afwerkplaatsen' de overlast verder zal doen verminderen. Het gaat hier om duidelijk van openbare parkeerplaatsen afgescheiden parkeerplaatsen bij de tippelzone, waarmee kan worden voorkomen dat de prostituees hun werkzaamheden in auto's buiten het gebied verrichten. Dat komt tevens de veiligheid van de prostituees ten goede. (ANP)