Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Luchtvaart

Passagiers dronken: noodlanding

MOSKOU, 4 jan. — Massale dronkenschap bij de passagiers heeft onlangs bijna tot een ramp met een Iljoesjin-76 van de Sovjet-maatschappij Aeroflot geleid; de piloot kon de ramp slechts voorkomen door een noodlanding te maken. Dat schreef gisteren het blad Komsomolskaja Pravda. Het vliegtuig was met 176 recruten van het Rode Leger op weg van de Georgische hoofdstad Tbilisi naar Chabarovsk in het verre oosten van de Sovjet-Unie. Tijdens de zevenduizend kilometer lange vlucht werden grote hoeveelheden zelfgestookte wodka geconsumeerd. Halverwege de reis, toen de passagiers geheel beschonken waren, brak een geweldig gevecht uit waar iedereen met zoveel overgave aan deelnam dat, zo schreef de Komsomolskaja Pravda, „het reusachtige vliegtuig aan het schommelen raakte alsof het in luchtzakken gevangen zat". De piloot maakte een noodlanding in Barnaoel in het westen van Siberië, waar de recruten konden afkoelen.