Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Chemie

'W-Duits bedrijf hielp Gaddafi met C-wapens'

WASHINGTON, 2 jan. — De Verenigde Staten hebben geprotesteerd bij de Westduitse regering over wat zij beschouwen als de hulp van een Westduits bedrijf bij de bouw van een Libische fabriek voor de produktie van chemische wapens.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris, die anoniem wenste te blijven, bevestigde gisteren een bericht in de New York Times dat Reagan al bij het bezoek van bondskanselier Kohl op 16 november de zaak ter sprake had gebracht. Kohl zou Reagans bezorgdheid delen en hebben toegezegd dat hij zou proberen om de controle op de uitvoer te verscherpen. Reagan, aldus de functionaris, was tevreden geweest met deze toezegging van Kohl. De New York Times meldde gisteren dat een Zuidduitse onderneming, Imhausen-Chemie, een centrale positie zou hebben ingenomen binnen een goed georganiseerde geheime operatie, die materiaal voor de fabriek via Hongkong en andere tussenstations in Azië naar Libië transporteerde. Het bedrijf zou bovendien materieel bij andere firma's hebben gekocht, bij het ontwerpen van de fabriek hebben geholpen en de technische controle tijdens de bouw hebben uitgevoerd. Het blad zei dit te hebben vernomen uit Amerikaanse regeringskringen. President Ronald Reagan heeft onlangs de mogelijkheid geopperd van een preventieve aanval op de fabriek in Rabta, zestig kilometer van de hoofdstad Tripoli, die volgens de Amerikanen een fabriek voor de produktie van chemische wapens is. De Republikeinse leider in de Senaat, Robert

Dole, heeft gisteren al laten weten dat hij indien nodig zo'n preventieve actie zou steunen. De Libische leider Gaddafi heeft tot nu toe steeds volgehouden, dat het hier om een farmaceutische fabriek gaat. Een internationale inspectie, die hij vorige week heeft aangeboden, is echter door de Amerikanen als „onvoldoende" van de hand gewezen. Volgens de Amerikanen kan bij een eenmalige inspectie de werkelijke bestaansreden van de fabriek te gemakkelijk worden verhuld. Washington, aldus de New York Times, is van plan de kwestie met grote nadruk ter sprake te brengen op de conferentie over chemische wapens van 7 tot 11 januari in Parijs. Volgens de New York Times zouden ook Japanse ondernemingen hebben meegewerkt aan de samenstelling van chemische wapens in Libië. Daarbij wordt de naam genoemd van Japan Steel Works, dat naar de opvatting van de Amerikanen heeft geholpen bij de inrichting van een metaalfabriek, die de koppen van de raketten vervaardigd, die naderhand met gifgas kunnen worden gevuld. (Reuter, AP) □ Onze correspondent Rob Meines in Bonn voegt hier aan toe: Bij Imhausen-Chemie in Lahr in de deelstaat Baden-Württemberg wordt elke beschuldiging van de hand gewezen. Volgens de directeur, Jiirgen Ippenstiel-Imhausen, heeft zijn firma getracht in Libië een order te krijgen voor de produktie van plasticzakken. Met een chemische fabriek heeft hij niets te maken, zegt hij. „Wij produceren medische stoffen en chemicaliën en leveren die wereldwijd aan farmaceutische ondernemingen, maar niet naar Libië. Ik ben nog nooit in Libië geweest, ik weet zelfs niet eens waar het precies ligt", aldus Ippenstiel-Imhausen tegenover de New Times. Een woordvoerder van het Westduitse ministerie van buitenlandse zaken in Bonn zei dat de regering de zaak nauwkeurig onderzoekt.

Een rijkelijk versierde hete luchtballon staat in de Parijse Tuilerieën te kijk voor het publiek. Een andere ballon steeg gisteren op uit het park om de eerste dag op te luisteren van het jaar waarin de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie wordt gevierd. (Foto AP)