Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Plan Pentagon voor nieuw wapen tegen satellieten

NEW YORK, 2 jan. — Het Amerikaanse ministerie van defensie is van plan om een reusachtig laser-wapen aan te passen zodat het kan worden ingezet om vijandige satellieten te vernietigen. In het plan is ook een suggestie opgenomen aan de komende president George Bush om het nieuwe wapen te testen. Dit heeft de New York Times gisteren gemeld. Een woordvoerder van het Pentagon zei dat het ministerie niet meteen bereid was op het bericht te reageren. Volgens de New York Times zullen de proeven met het laserwapen, dat in eerste instantie was ontwikkeld om vijandige raketten neer te schieten, al dit jaar kunnen beginnen. De bedoeling is om het wapen te proberen op oude Amerikaanse satellieten. Minister van defensie Frank Carlucci gaf begin december zijn fiat aan de aanpassing, die volgens deskundigen technisch gezien niet zeer ingrijpend is, maar de toestemming van het Witte Huis is nodig alvorens kan worden begonnen met het testen van het wapen. Het is niet bekend hoe Bush staat tegenover deze plannen. (AP, Reuter)