Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Technologie

Patent Harvard op genetisch gemanipuleerde muis

WASHINGTON, 13 april — De Harvard universiteit heeft dinsdag voor het eerst in de geschiedenis patent verkregen op een dier. Het gaat om genetisch gemanipuleerde muizen die vatbaar zijn gemaakt voor kanker. Een woordvoerder van het Amerikaanse patentbureau, Donald Quigg, verklaarde dat de diertjes voor een doorbraak kunnen zorgen op het gebied van kankeronderzoek. Zowel kankerverwekkende stoffen als medicijnen zullen op muizen worden uitgetest. "Dit zou wel eens een eerstè stap kunnen zijn op weg naar een permanente genetische manipulatie, die ons in staat zal stellen ziekten te bestrijden die we tot nu toe niet onder controle konden krijgen", aldus Quigg. Het patent op de muizen heeft geleid tot kritiek van tegenstanders van genetische manipulatie. Men wijst op een moratorium

van het Amerikaanse Congres, dat dergelijke patenten uitsluit tot het moment dat ethische kwesties zijn opgelost. Zeventien Congresleden hebben inmiddels een brief gestuurd aan het patentbureau waarin ze de toekenning van het patent afkeuren, met verwijzing naar het moratorium. Het is overigens niet de eerste maal dat op levende organismen patent is verleend. Sinds 1980 zijn in de Verenigde Staten planten en bacterieën gepatenteerd, maar nog nooit werd een patent verleend op een genetische verandering in een hogere levensvorm. De onderzoekers van Harvard mogen nu genetisch menselijk materiaal inbrengen in de muizenembryo's om op die manier borstkanker op te wekken. Ze noemen hun muizen toepasselijk 'kanker— detectives'. (APE, Reuter)