Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Oeganda valt tevergeefs politiepost Kenia aan

Door onze correspondent KOERT LINDIJER NAIROBI, 17 dec. — Oegandese troepen hebben gistermiddag tevergeefs een aanval uitgevoerd op een Keniase politiepost bij het grensplaatsje Busia. Dit hebben Keniase autoriteiten vandaag gemeld. Beide landen beschuldigen elkaar ervan met de grensgevechten, die maandag zijn uitgebroken, te zijn begonnen. Kenia heeft gisteren ontkend militaire versterkingen naar de grens te hebben gestuurd. Er zouden aan Keniase zijde alleen politieagenten en „veiligheidstroepen" vechten. Bovendien is het „een absolute leugen dat Keniase politieagenten plunderingen uitvoerden op Oegandees grondgebied. De Keniase politie heeft nooit Oegandees grondgebied geschonden, en waarom zouden Keniase agenten ook lege winkels in Oeganda gaan plunderen?", aldus het commentaar van de overheid. Verder zei de Keniase regering opnieuw over „harde bewijzen" te beschikken dat Libië het conflict het aanwakkerd. Oeganda heeft overduidelijk de zwaarste verliezen geleden. Onafhankelijke waarnemers zagen gisteren zeker tien dode burgers aan de Oegandese kant van de grens. Op diplomatiek niveau worden er voorzichtig pogingen ondernomen om tot onderhandelingen te komen. De Oegandese ambassadeur in Nairobi en zijn Keniase collega in Kampala hadden gisteren beiden om een onderhoud gevraagd met de autoriteiten. De Keniase politici schuiven alle verantwoordelijkheid af op de Oegandezen. Een hoge ambtenaar zei gisteren: „Wij hebben ons best gedaan, Oeganda is nu aan zet". In Westerse diplomatieke kringen heerst overwegend verbazing dat de gevechten zo lang doorgaan. De diplomaten zijn van oordeel dat beide landen alleen maar te verliezen hebben bij de gevechten en er daarom snel >;en oplossing zal worden gevonden. Afghanistan. Een Amerikaanse diplomaat in Afghanistan is vorige week in Kabul enkele uren onder schot gehouden door Sovjetsoldaten. De diplomaat zou een Russisch militair konvooi hebben gefotografeerd. Japan. Een aardbeving heeft vanmorgen ten zuidoosten van Tokio grote schade aangericht. Twee mensen zijn omgekomen. De beving had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.