Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

EG en Israel eens over export door Palestijnen

BRUSSEL, 16 dec. — De Europese Gemeenschap en Israël hebben overeenstemming bereikt over een voorkeursbehandeling door de EG van exporten uit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en de Strook van Gaza. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EG, gisteren bekendgemaakt. In oktober vorig jaar besloot de Gemeenschap aan de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden dezelfde preferentiële toegang tot de EG-markt te geven als eerder was verleend aan Middellandsezeelanden, inclusief Israël. De maatregel was bedoeld om de economische ontwikkeling in de bezette gebieden te stimuleren door het bevorderen van de uitvoer naar de Gemeenschap. De uitwerking van de beslissing stuitte echter op grote bezwaren van Israël, dat, anders dan de EG wilde, niet toestond dat de Palestijnse landbouwexporten via eigen Palestijnse instellingen zou lopen. Israël wilde de huidige toestand handhaven, waarbij Israelische export- en marketingorganisaties de uitvoer van landbouwprodukten uit de bezette gebieden onder tiun hoede namen Nederland is een van de EGlanden die de Palestijnen in de bezette gebieden technische hulp willen bieden bij het opzetten van eigen exnr"-t|fQ^ ? i en .(Upi)