Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Dollar in Tokio weer op dieptepunt

ROTTERDAM, 10 dec. — De dollar is vanochtend in Tokio naar een nieuw dieptepunt gedaald. Ten opzichte van de Japanse yen sloot de Amerikaanse munteenheid op 132,18 yen, tegen 132,35 yen gisteren. In Amsterdam was vanochtend echter geen sprake van grote druk op de dollar. Tegen het middaguur werd een koers van ƒ 1,8685 genoteerd, iets hoger dan de ƒ 1,8660 gisteren. Volgens een Amsterdamse handelaar was er nauwelijks sprake van enige handel in de dollar vanochtend. Enerzijds was dit toe te schrijven aan terughoudendheid onder handelaren in afwachting van de bekendmaking vanmiddag van de Amerikaanse handelscijfers over oktober. Anderzijds is volgens de Amsterdamse handelaar de belangstelling ook tanende omdat het jaar op zijn einde loopt. Gisteren daalde de koers van de dollar op veel internationale valutabeurzen na uitspraken van Alan Greenspan, voorzitter van het bestuurs van het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten (Fed). Greenspan zei onder meer dat de geldhandel niet zo gefixeerd moet zijn op de Amerikaanse handelscijfers. Hieruit werd afgeleid dat het tekort op de handelsbalans van de VS in oktober wellicht groter zal uitvallen dan was verwacht. Ook hebben sommige geldhandelaren uit Greenspans woorden opgemaakt dat de Fed niet zo bezorgd is over de koersval van de dollar.