Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Zuid-Afrika handhaaft zes doodvonnissen van zwarten

Door onze correspondent JOHANNESBURG, 2 dec. — Zes inwoners van het zwarte woonoord Sharpeville, die drie jaar geleden ter dood werden veroordeeld wegens de moord op eenzwart gemeenteraadslid, hebben gisteren hun beroep tegen het doodvonnis verloren. Het Hof van appèl, de hoogste beroepsinstantie in Zuid-Afrika, vindt dat de zes zwarten het gemeenteraadslid Jacob Diamini opzettelijk hebben vermoord toen hij zijn huis verliet, dat door zwarte activisten in brand was gestoken.

Diamini werd vermoord op drie september 1984, een dag waarop een huurverhoging die door plaatselijke zwarte autoriteiten werd afgekondigd een golf van geweld in de zwarte woonoorden veroorzaakte. Tijdens de onrust in de woonoorden hadden zwarte militanten het vooral gemunt op zwarte gemeenteraadsleden, die ze als verraders beschouwden. De zes ter dood veroordeelden, onder wie één vrouw, kunnen alleen nog een verzoek tot gratie indienen bij de Zuidafrikaanse president Pieter Botha. Als de president het verzoek afwijst, zullen zij worden opgehangen.