Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Toerisme

Weinig hoop op meer overlevenden in Zeebrugge Ramp met veerboot: 32 doden en 161 vermisten

Door onze redacteur HENK KOOL ZEEBRUGGE, 7 maart — Het aantal slachtoffers als gevolg van de scheepsramp voor de kust van Zeebrugge zal zeer waarschijnlijk stijgen tot 192. Tot nu toe zijn 32 lijken geborgen en 350 mensen gered; 161 personen worden nog vermist. Van de 350 mensen die zijn gered zijn er 97 gewond, van wie tien zeer ernstig.Aan boord van het schip waren voor zover bekend geen Nederlanders.

Het reddingswerk moest vanmoregn om vijf uur wegens de opkomende vloed worden gestaakt. Hoop op-meer overlevenden is er daarom vrijwel niet meer. Er is geen passagierslijst. De autoriteiten melden echter dat het meerendeel van de opvarenden uit Britten en Ieren bestaat. De Herald Free Enterprise van de maatschappij Townsend en Thoresen voer gisteravond even na zevenen de haven van Zeebrugge uit met aan boord 462 passagiers en 80 bemanningsleden. Op nog geen kilometer uit de kust kapseisde het schip tot nu toe zonder aanwijsbare redenen. Volgens een van de geredde passagiers voltrok de ramp zich in enkele seconden. „Plotseling begon het schip te hellen. Binnen vijf a zeven seconden lag het schip op zijnzij". Aan boord brak paniek uit. Het licht viel uit en de mensen sloegen de patrijspoorten kapot en klauterden naar buiten. De reddingsoperatie waaraan Belgen, Nederlanders, Fransen en Britten meededen, werd gecoördineerd vanaf de Nederlandse mijnenveger Middelburg en kwam zeer snel op gang. Rond de klok van tien uur gisteravond waren de meeste overlevenden aan wal gebracht. Nadat vanuit Engeland met helikopters twintig duikers met speciale apparatuur waren overgevlogen werden in het vooronder van het schip nog drie overlevenden aangetroffen. Om vijf uur vanmorgen werden de duikers uit het schip teruggeroepen en de

reddingsactie vanwege het hoge water gestaakt. De gouverneur van West-Vlaanderen O. Vanneste achtte op dat moment de kans dat er zich in het wrak nog overlevenden bevonden, uiterst gering. „Op de machinekamer en enkele kabines na is het hele schip onderzocht op overlevenden. De lichamen zullen nu vanzelf bovendrijven", aldus de gouverneur. Een van de duikers verklaarde dat hij in het schip tussen de lijken door had moeten zwemmen. Premier Martens, die vrijwel direct na de ramp zich naar de plaats van het ongeluk begaf, sprak van een „catastrofe". Later in de nacht bezochten koning Boude wijn en koningin Fabiola de geredden in het opvangcentrum dat op de marinebasis in Zeebrugge is ingericht. Daar is ook een mortuarium en een rouwkapel. Aan. boord waren voornamelijk Britse militairen die vanuit West-Duitsland op weg waren naar huis. Het gekapseisde Engelse schip meet 8.000 ton en is zeven jaar geleden gebouwd. Over de oorzaak van de ramp doen tegenstrijdige berichten de ronde. Vaststaat dat het schip driekwart mijl uit de kust van Zeebrugge plotseling kapseisde. Volgens ooggetuigen is de voorklep van het schip volledig weggeslagen. Een woordvoerder van Townsend en Thoresen verklaarde dat er gaten in de romp waren gesignaleerd. Pag. 3: Catastrofe vijfde in vijf jaar

De Herald Free Enterprise

Bijgelicht door de schijnwerper van een helikopter zoeken redders óp de romp van de veerboot naar overlevenden. (Foto Reuter)