Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Skiën

Organisator Spelen in Albertville '92 stapt op

Door onze correspondent PETER VAN DIJK PARIJS, 30 jan. — Jean-Claude Killy, zakenman dank zij skimedailles, is gisteren opgestapt als organisator van de Olympische Winterspelen 1992 in het Franse departement Savoie. Deze onverwachte stap komt slechts drie maanden na de beslissing de Olympische Winterspelen te gunnen aan Albertville. Killy was samen met zijn vriend Michel Barnier, de wonderboy van de RPR, de politieke partij van premier Chirac, de stuwende kracht achter de actie voor de Olympische spelen in Albertville. Killy verenigde alle ski-oorden en zakelijke belangen achter een evenwichtige verdeling van wedstrijden over de verschillende ski-plaatsen van de Savoie. Dat plan werd ingediend bij het Olympisch Comité en in november gekozen tot winnaar. Sinds gisteren ligt de eendrachtige samenwerking van de Savoyards in duigen. Killy had namelijk besloten een aantal ski-oorden weer van zijn lijst te schrappen en de organisatie van de afdalingen, schansspringen en slaloms te concentreren in een paar plaatsen waaronder Val d'Isère, waar hij zelf vele triomfen vierde. Killy nam zijn beslissing zonder de burgemeesters van de geschrapte ski-pistes te raadplegen en dat leidde gisteren tot grote woede en protesten met spandoeken: „Killy en Barnier verraders". Zelfs de burgemeester van Val d'Isère verklaarde zich solidair met zijn woedende collega's. De staatssecretaris van sport, Christian Bergelin, deed gisteren nog een bemiddelingspoging en figuren uit de sportwereld, onder wie de voorzitter van het Internationale Olympische Comité Juan Antonio Samaranch, vroegen Killy eerst na te denken en dan te blijven, maar de populaire zakenman zei nee. „Ik ben geen politicus, maar een zakenman. Ik wilde de Spelen organiseren voor de sport en de atleten maar vooral binnen een haalbaar economisch kader. Dat lijkt mij niet meer mogelijk en ik laat de organisatie graag aan anderen over die er anders over denken". Premier Jacques Chirac reageerde gisteren heel snel, tijdens zijn persconferentie op het eind van de middag, op het ontslag van Killy: „ Ik betreur dat. Hij is in alle opzichten een buitengewone man. Aan hem en Barnier hebben we voor een groot deel de Olympische Winterspelen van 1992 te danken".

Jean-Claude Killy had al voordat hij het presidentschap van het Organisatiecomité van de Olympische Winterspelen op zich nam aarzelingen en maakte zich zorgen over zijn zaken. Killy verdiende veel geld als een soort „ambassadeur de luxe " na zijn Olympische ski-heldendom in 1969 in Grenoble. Zelf zei hij eens: „Ik verdien alleen al tussen de 100.000 en 500.000 dollar per jaar door op de tv te zeggen: 'Voor mij is de Camaro een prima sportwagen. Ik heb er een staan in mijn garage in Val d'Isère". Michel Barnier, de voorzitter van de regionale raad, nam gisteren de functies van Killy over. Killy: „Hij zal ongetwijfeld een oplossing vinden". Barnier (36) wordt een grote politieke toekomst voorspeld. Hij was op 22jarige leeftijd het jongste provinciale raadslid van Frankrijk, op 25-jarige leeftijd het jongste Kamerlid en hij is nog steeds de jongste voorzitter van een regionale raad. Michel Barnier heeft deze prestatielijst te danken aan hard werken, wanneer anderen rusten en slapen arbeidt Barnier. Bovendien is Barnier lid van niet de onbelangrijkste politieke partij van Frankrijk, de RPR van premier Chirac. Ongetwijfeld zal Barnier voor 1992 samen met de andere burgemeesters een weg vinden uit de plotselinge disharmonie in Savoie op weg naar een nieuwe eendracht.