Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Verzekeringsbedrijf knoeit jarenlang met begrafenissen

Door een onzer redacteuren BREDA, 28 jan. — Het verzekeringsconcern Amev heeft bij een intern onderzoek omvangrijke knoeierijen met begrafenissen bij het dochterbedrijf Ardanta ontdekt. Bejaarde polishouders werden in de boeken veertig jaar jonger gemaakt en zwartwerkers droegen de kist bij begrafenissen. Politie en justitie hebben gisteren bij twaalf filialen van Ardanta en drie woningen van verdachten huiszoekingen verricht, nadat Amev aangifte had gedaan van de verzekeringsfraude. De Bredase officier van justitie mevrouw mr. A. Franken, die het onderzoek leidt, schat dat de fiscus, de bedrijfsvereniging en Amev in totaal voor veertien miljoen gulden zijn benadeeld. Amev is voor 1,5 miljoen gedupeerd.

De twee hoofdverdachten in bet gerechtelijk vooronderzoek zijn de directeur van Ardanta en een naaste medewerker. Zij zouden vóór 1982, toen Amev het verzekeringsdeel van het bedrijf overnam, via een verwisseling van begrafenispolissen vele duizenden guldens in hun zak hebben gestoken. Oudere mensen kochten tegen betaling van enkele duizenden guldens, afhankelijk van de soort begrafenis, een zogeheten inkooppolis. In de boeken werden zij precies veertig jaar „verjongd" en ingeschreven voor een premiepolis, waarvoor

jaarlijks een bedrag van een paar tientjes werd betaald. Het verschil zou voor de verdachten zijn geweest. Wanneer de administratief verjongde polishouders kwamen te overlijden, werden de kosten van de begrafenis gedrukt door het zwart uitbetalen van de dragers. Het is de gewoonte in het uitvaartwezen dat dragers door uitvaartbedrijven worden ingehuurd en per „draagbeurt" worden betaald. De zwendel kwam aan het licht toen een tipgever van het duo, die bij Amev werkte, kwam te

overlijden en de verzekeraar de inkooppolissen niet in de boeken kon terugvinden. Justitie heeft tot nu toe 68 „omgedoopte" begrafenispolissen ontdekt, maar officier mr. Franken sluit niet uit dat in de in beslag genomen administratie meer gevallen aan het licht zullen komen. Alle begrafenissen zijn, voorzover bekend, wel uitgevoerd. Het onderzoek heeft volgens haar geen gevolgen voor de uitvoering van begrafenissen door Ardanta. „We hebben alle stukken gekopieerd, want de verzekerden mogen niet de dupe worden", aldus mr. Franken. Uit het onderzoek moet ook blijken of de verdachten na de overname van het bedrijf door Amev de constructie langs andere weg hebben voortgezet.