Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Eten en Drinken

eten

Door BertheMe tEten nr. 18-87. Daarbij werden dan di plakken warm pekelvlees gej# De combinatie is in principe lel' maar de uitvoering nogal cm trekkelijk.

Door BertheMe t

Eten nr. 18-87. Warmoe* •tijl (voor 4 personen) Warmoes is van oorsprong i Noordhollands gerecht, waarbi kool — meestal savooie koo veel te lang werd gekookt en ds na met meel tot een pap geboi» werd. Daarbij werden dan di plakken warm pekelvlees gej# De combinatie is in principe lel' maar de uitvoering nogal cm trekkelijk. We hebben er eeni gantere versie van gemaakt. Ingrediënten: 1 kleine savooie k van ongeveer 1 kilo / 1 grote fijngesnipperd / % eetlepel bot' 1 theelepel karwijzaad / 1' 1 room / peper en zout naar sma? 200 gram mager pekelvlees in» ne plakjes gesneden / 4 g [ aardappelen (ongeveer 600 5' samen) / een beetje gesmolten ter. Bereiding: Kook de aardapF* gaar in de schil. Laat ze iets af> len. Pel de schil eraf en sn! aardappels in plakjes van 'A dik. Verwijder de lelijke buitem bladeren van de kool, snijd de 1 in de lengte in vieren. Verwijd? harde nerf en schaaf de stuk' kool in dunne reepjes of snipp? kool fijn. Fruit-de ui en de ka 1 zaadjes even in de boter. CW kooi erbij (in de braadpan). room toe en laat zonder de <; terwijl u het mengsel omschep', minuten doorkoken tot de kool c gaar is. Laat intussen room «■ ken tot het mengsel net nog * vochtig is. Voeg peper en zout" Maak nu in een vuurvaste sd" om en om een laagje aardapp* pekelvlees, kool, pekelvlees, "■ aardappelen. Bestrijk de bov* laag aardappelen met wat g«* ten boter en zet de schotel 1C nuten in de oven of onder dfj tot de bovenste laag aardapF een heel lichtbruin korstje l* Dien meteen op.